Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Zkuste 5 receptů z čekanky. Zlepšíte si metabolismus

Jídlo

  7:00
Čekanka se na jídelních stolech v Česku objevuje velmi zřídka, přitom je to zelenina zdravá a, když je dobře připravena, i velmi chutná. Skvěle se hodí do jarního jídelníčku, působí totiž detoxikačně a zlepšuje chod metabolismu. Server Lidovky.cz přináší 5 receptů s čekankou, které vás zaručeně nezklamou.

Čekanka je skvělá, zkuste 5 nej receptů foto: Shutterstock

Čekanka má vysoký obsah vlákniny a prospěšný vliv na zažívání.Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž chrání před kornatěním cév či infarktem a mrtvicí. Má také schopnost na sebe vázat nebezpečné těžké kovy (třeba rtuť nebo olovo) a zabraňuje tak jejich ukládání v těle. Navíc čekanka obsahuje  řadu minerálů: draslík, hořčík, fosfor či železo.

Čtěte i další díly seriálu:

Je náročnější na skladování. Nejlepší je vařit z čekanky čerstvě přinesené z obchodu, protože po pár dnech na světle její listy hořknou. Skladujte ji tedy co nejkratší dobu v chladném a temném prostředí.

Čekanková polévka

Dva větší čekankové puky očistíme, rozpůlíme a propláchneme. Střed nakrájíme na proužky. Litr zeleninového vývaru zjemníme 200 mililitry smetany ke šlehání, osolíme ho a opepříme. Přidáme čekankové listy a několik minut povaříme, dokud čekanka není měkká. Polévku rozmixujeme a podle chuti můžeme přikapat pár kapek citrónové šťávy.

Zapečená čekanka se sýrem

Tři čekankové puky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny. Jednu velkou cibuli nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji. Nakonec do pánve k cibuli přidejte i čekanku a krátce ji osmažte. Asi 200 gramů sýra (třeba typu raclette) nakrájejte na plátky. Čekanku i s cibulí vložte do zapékací misky, navrch pokládejte plátky sýra a vložte na pár minut pod gril. Ihned podávejte.

Čekankový salát podle Romana Pauluse:

Budete potřebovat: * 2 hlávky čekanky * 2 hrušky * 10 dkg gorgonzoly (nebo jiného výraznějšího sýra s modrou plísní) * asi 5 dkg vlašských ořechů * ořechový olej * ocet (jablečný, vinný) * med * sůl, pepř

Čekankový salát s medem a modrým sýrem.

Postup:

Lístky čekanky natrháme na větší kusy, hrušky nakrájíme na kostičky, sýr rozkrájíme nebo rozdrolíme na malé kousky. V misce si smícháme ocet s ořechovým olejem a medem, ochutíme solí a pepřem. V salátové míse promícháme natrhanou čekanku s polovinou dresinku a vmícháme kostičky hrušek a sýra. Ořechy nasekáme nahrubo a salát jimi posypeme. Na závěr zakapeme zbytkem dresinku.

Čekankový salát s jogurtem

Tři čekankové puky očistěte a pečlivě omejte, nakrájejte je na jemné plátky. Jeden malý kelímek bílého jogurtu smíchejte se špetkou soli, čajovou lžičkou cukru a lžičkou citrónové šťávy. Smíchejte s plátky čekanky a dochuťte.

Zapečená čekanka

Čtyři velké čekanky očistěte a rozřízněte na půlky. Povařte několik minut v osolené vodě a nechte okapat. Zapékací misku vymažte máslem. Čekanku zabalte do plátku libové šunky, poté do plátku ementálu. Závitky naskládejte do do zapékací misky a zalijte rozmíchanou směsí (200 mililitrů smetany, 1 vejde, 100 gramů na kostičky nakrájeného ementálu, pepř, špetku muškátového oříšku). Zapékejte asi čtvrt hodiny v troubě rozehřáté na 200°C. Podávejte s čerstvým chlebem nebo vařenými brambory.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč