Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lidé

Když se svíčková dobře udělá, ani si nevšimnete, že v ní není maso, říká vegetariánská šéfkuchařka Miluše Makó


Miluše Makó | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Šéfkuchařka Miluše Makó o tom, jak experimentovat s velikonočními pokrmy, proč vegetariánská kuchyně není nuda a proč musí být i šéfkuchařka „tak trochu chlap“.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Miluše Makó je vycházející hvězdou současné české gastro scény. Rodačka ze Slezska dobyla Prahu svou nápaditou vegetariánskou kuchyní, která boří mýty o tom, že jídlo bez masa nenasytí a je bez chuti.

Už přes rok vytváří nápaditý jídelníček ve vegetariánském bistru Green Table v pražském Florentinu, kde je hlavní mantrou udržitelnost, a přímo v podniku pěstují v hydroponické farmě vlastní saláty a bylinky. A když si tam dáte k obědu karotkový karbanátek, ani si podle šéfkuchařky nevšimnete, že v něm nebylo maso, a řeknete si: wow!

Lidovky.cz: Jaké pochoutky se vám vybaví v souvislosti s Velikonocemi?
Určitě vajíčka, mladé zelené kopřivy a beránek. Miluju pečení a s maminkou jsme ho pekly už od dětství. Pamatuju si, jak mu kolikrát upadla hlava a my jsme ho všelijak slepovaly dohromady.

Lidovky.cz: Máte nějaký tip, jak na vynikajícího beránka?
Ať už děláte beránka, nebo mazanec, přidejte do těsta tvaroh nebo lučinu. Bude vláčnější. Část mléka v mazanci také můžete nahradit smetanou. To je fígl na jakékoli kynuté těsto nebo třeba i palačinky. Budou pak jako obláček. Když je to jednou za čas, nemusíte mít výčitky svědomí a stojí za to si pochutnat.

Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec?

Lidovky.cz: Dá se s tradičními velikonočními recepty experimentovat?
S maminkou nebarvíme vajíčka ve skořápce, ale už oloupaná. Marinujeme je třeba načerveno ve šťávě z červené řepy nebo nažluto v kurkumě. Dáváme je do salátů, a jsou tak krásně barevné.

Místo špenátu se dají použít kopřivy. Nádivku můžete udělat veganskou z tofu a z červené čočky a budete mít pocit, že jíte klasickou vaječnou.

V restauraci jsme také zkoušeli bramborové dezerty a beránka ve zdravější podobě. Hodně lidí má dnes bezlepkovou dietu nebo se snaží vysadit bílý cukr, takže pečeme i beránka bez lepku a bez cukru.

Lidé se po půstu můžou těšit na jehněčí pečínku a další pokrmy z mladého masa. Jsou vegetariáni ochuzení?
Chuťově určitě ne. Můžete si dát vegetariánský karbanátek, guláš nebo sekanou a pochutnáte si stejně jako na masové variantě. Tím nemyslím, že se snažíme, aby jídlo chutnalo stejně jako maso. Bude ale tak dobře dochucené, že vám nebude vadit, že v něm není maso. Dáte si třeba mrkvový karbanátek a řeknete si: wow!

Lidovky.cz: Jste vegetariánka?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: