Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec?

Premium

Mazanec | foto: Archiv redakce

  10:00
Sváteční stůl bez mazance by byl jako modré nebe bez slunce. Ať už máte rádi nadýchanou peřinku, nebo bochník našlapaný žloutky, máslem a tvarohem, právě teď je nejvyšší čas nakoupit potřebné suroviny a pustit se do něj.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Mazanec, bochánek, velikonoční bochník. Začínat text výčtem možných pojmenování patří mezi oblíbená novinářská klišé, v tomto případě je ale namístě: na rozdíl od vánočky alias štědrovky, calty či pletenice jsou totiž všechna tři shora uvedená pojmenování pro nejoblíbenější velikonoční dobrotu dodnes živá a jejich používání překvapivě striktní – zatímco třeba na Plzeňsku nebo Rakovnicku se o Velikonocích peče jedině bochánek, na východ od Prahy už to neplatí, tam svátečním stolům vládne mazanec.

Složením se naproti tomu příliš neliší, a když, tak spíš dům od domu: někdo do těsta přidává tvaroh, jiný voňavé koření, další mazanec připravuje z „obyčejného“ těsta na vánočku.

Nikdy ovšem nechybí mouka, máslo, mléko, droždí, cukr (i když ten rozpisy zahrnují teprve posledních dvě stě let: mazanec je sice vůbec nejstarší doložené české velikonoční pečivo – peče se už půl tisíciletí –, ale po většinu té doby šlo o kynutý bochník, jemuž nasládlou chuť dodávala hlavně přirozeně sladká chuť smetany a sváteční bílé mouky; cukr byl zkrátka a dobře drahý) a ovšem vajíčka.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.