Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec?


Mazanec | foto: Archiv redakce

Premium Recept
Sváteční stůl bez mazance by byl jako modré nebe bez slunce. Ať už máte rádi nadýchanou peřinku, nebo bochník našlapaný žloutky, máslem a tvarohem, právě teď je nejvyšší čas nakoupit potřebné suroviny a pustit se do něj.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Mazanec, bochánek, velikonoční bochník. Začínat text výčtem možných pojmenování patří mezi oblíbená novinářská klišé, v tomto případě je ale namístě: na rozdíl od vánočky alias štědrovky, calty či pletenice jsou totiž všechna tři shora uvedená pojmenování pro nejoblíbenější velikonoční dobrotu dodnes živá a jejich používání překvapivě striktní – zatímco třeba na Plzeňsku nebo Rakovnicku se o Velikonocích peče jedině bochánek, na východ od Prahy už to neplatí, tam svátečním stolům vládne mazanec.

Složením se naproti tomu příliš neliší, a když, tak spíš dům od domu: někdo do těsta přidává tvaroh, jiný voňavé koření, další mazanec připravuje z „obyčejného“ těsta na vánočku.

Nikdy ovšem nechybí mouka, máslo, mléko, droždí, cukr (i když ten rozpisy zahrnují teprve posledních dvě stě let: mazanec je sice vůbec nejstarší doložené české velikonoční pečivo – peče se už půl tisíciletí –, ale po většinu té doby šlo o kynutý bochník, jemuž nasládlou chuť dodávala hlavně přirozeně sladká chuť smetany a sváteční bílé mouky; cukr byl zkrátka a dobře drahý) a ovšem vajíčka.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se