130 let
Miluše Makó

Miluše Makó | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Premium

Rozhovor

Když se svíčková dobře udělá, ani si nevšimnete, že v ní není maso, říká vegetariánská šéfkuchařka Miluše Makó

Lidé
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Šéfkuchařka Miluše Makó o tom, jak experimentovat s velikonočními pokrmy, proč vegetariánská kuchyně není nuda a proč musí být i šéfkuchařka „tak trochu chlap“.

Miluše Makó je vycházející hvězdou současné české gastro scény. Rodačka ze Slezska dobyla Prahu svou nápaditou vegetariánskou kuchyní, která boří mýty o tom, že jídlo bez masa nenasytí a je bez chuti.

Už přes rok vytváří nápaditý jídelníček ve vegetariánském bistru Green Table v pražském Florentinu, kde je hlavní mantrou udržitelnost, a přímo v podniku pěstují v hydroponické farmě vlastní saláty a bylinky. A když si tam dáte k obědu karotkový karbanátek, ani si podle šéfkuchařky nevšimnete, že v něm nebylo maso, a řeknete si: wow!

Lidovky.cz: Jaké pochoutky se vám vybaví v souvislosti s Velikonocemi?
Určitě vajíčka, mladé zelené kopřivy a beránek. Miluju pečení a s maminkou jsme ho pekly už od dětství. Pamatuju si, jak mu kolikrát upadla hlava a my jsme ho všelijak slepovaly dohromady.

Lidovky.cz: Máte nějaký tip, jak na vynikajícího beránka?
Ať už děláte beránka, nebo mazanec, přidejte do těsta tvaroh nebo lučinu. Bude vláčnější. Část mléka v mazanci také můžete nahradit smetanou. To je fígl na jakékoli kynuté těsto nebo třeba i palačinky. Budou pak jako obláček. Když je to jednou za čas, nemusíte mít výčitky svědomí a stojí za to si pochutnat.

Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec?

Lidovky.cz: Dá se s tradičními velikonočními recepty experimentovat?
S maminkou nebarvíme vajíčka ve skořápce, ale už oloupaná. Marinujeme je třeba načerveno ve šťávě z červené řepy nebo nažluto v kurkumě. Dáváme je do salátů, a jsou tak krásně barevné.

Místo špenátu se dají použít kopřivy. Nádivku můžete udělat veganskou z tofu a z červené čočky a budete mít pocit, že jíte klasickou vaječnou.

V restauraci jsme také zkoušeli bramborové dezerty a beránka ve zdravější podobě. Hodně lidí má dnes bezlepkovou dietu nebo se snaží vysadit bílý cukr, takže pečeme i beránka bez lepku a bez cukru.

Lidé se po půstu můžou těšit na jehněčí pečínku a další pokrmy z mladého masa. Jsou vegetariáni ochuzení?
Chuťově určitě ne. Můžete si dát vegetariánský karbanátek, guláš nebo sekanou a pochutnáte si stejně jako na masové variantě. Tím nemyslím, že se snažíme, aby jídlo chutnalo stejně jako maso. Bude ale tak dobře dochucené, že vám nebude vadit, že v něm není maso. Dáte si třeba mrkvový karbanátek a řeknete si: wow!

Lidovky.cz: Jste vegetariánka?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Marie Niček