- 30. března 2024 5:00
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Miluše Makó je vycházející hvězdou současné české gastro scény. Rodačka ze Slezska dobyla Prahu svou nápaditou vegetariánskou kuchyní, která boří mýty o tom, že jídlo bez masa nenasytí a je bez chuti.
Už přes rok vytváří nápaditý jídelníček ve vegetariánském bistru Green Table v pražském Florentinu, kde je hlavní mantrou udržitelnost, a přímo v podniku pěstují v hydroponické farmě vlastní saláty a bylinky. A když si tam dáte k obědu karotkový karbanátek, ani si podle šéfkuchařky nevšimnete, že v něm nebylo maso, a řeknete si: wow!
Lidovky.cz: Jaké pochoutky se vám vybaví v souvislosti s Velikonocemi?
Určitě vajíčka, mladé zelené kopřivy a beránek. Miluju pečení a s maminkou jsme ho pekly už od dětství. Pamatuju si, jak mu kolikrát upadla hlava a my jsme ho všelijak slepovaly dohromady.
Lidovky.cz: Máte nějaký tip, jak na vynikajícího beránka?
Ať už děláte beránka, nebo mazanec, přidejte do těsta tvaroh nebo lučinu. Bude vláčnější. Část mléka v mazanci také můžete nahradit smetanou. To je fígl na jakékoli kynuté těsto nebo třeba i palačinky. Budou pak jako obláček. Když je to jednou za čas, nemusíte mít výčitky svědomí a stojí za to si pochutnat.
Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec? |
Lidovky.cz: Dá se s tradičními velikonočními recepty experimentovat?
S maminkou nebarvíme vajíčka ve skořápce, ale už oloupaná. Marinujeme je třeba načerveno ve šťávě z červené řepy nebo nažluto v kurkumě. Dáváme je do salátů, a jsou tak krásně barevné.
Místo špenátu se dají použít kopřivy. Nádivku můžete udělat veganskou z tofu a z červené čočky a budete mít pocit, že jíte klasickou vaječnou.
V restauraci jsme také zkoušeli bramborové dezerty a beránka ve zdravější podobě. Hodně lidí má dnes bezlepkovou dietu nebo se snaží vysadit bílý cukr, takže pečeme i beránka bez lepku a bez cukru.
Lidé se po půstu můžou těšit na jehněčí pečínku a další pokrmy z mladého masa. Jsou vegetariáni ochuzení?
Chuťově určitě ne. Můžete si dát vegetariánský karbanátek, guláš nebo sekanou a pochutnáte si stejně jako na masové variantě. Tím nemyslím, že se snažíme, aby jídlo chutnalo stejně jako maso. Bude ale tak dobře dochucené, že vám nebude vadit, že v něm není maso. Dáte si třeba mrkvový karbanátek a řeknete si: wow!
Lidovky.cz: Jste vegetariánka?
Připojte se ještě dnes a získejte: