Čtvrtek 9. července 2020svátek má Drahoslava 22 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Zeptali jsme se vědců: Proč jsou sodná mýdla tuhá a draselná tekutá?

Mýdlo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mýdlo (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Draselné mýdlo koupíte pouze v kelímku, kyblíku nebo láhvi. Proč nejde úhledně zabalit jako mýdlo sodné? Na otázku odpověděl doc. RNDr. Jan Kotek, Ph.D., z katedry anorganické chemie Přírodovědecké fakulty UK.

Chemickou podstatou mýdla je sůl tzv. mastné kyseliny – tj. karboxylové kyseliny s dlouhým uhlíkatým řetězcem. Pokud bychom si vybrali některou z mastných kyselin (olejová, palmitová, stearová atd.) a srovnali vlastnosti její sodné a draselné soli, viděli bychom, že obě soli jsou v čistém stavu poměrně vysoko tající látky. V tomto ohledu zjevně draslík za mazlavost mýdla nemůže. Rozdílná vlastnost mýdel tak zjevně tkví v něčem jiném.

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás proč je obloha modrá, nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz.

Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: otázka pro vědce a nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem # otazkaprovedce.

Mýdla se vyrábí hydrolýzou tuku (esteru mastných kyselin s glycerolem, tříuhlíkatým trialkoholem) s hydroxidem daného alkalického kovu. Při hydrolýze vznikne patřičná sůl (sodná nebo draselná) mastných kyselin, a uvolní se glycerol. Až potud je proces výroby obou mýdel stejný, ale dál se technologické postupy liší. V případě sodných mýdel se mýdlo izoluje z reakční směsi tzv. vysolením, tj. rozpuštěním NaCl v reakční směsi.

Zvýšením koncentrace sodných iontů dojde ke snížení rozpustnosti mýdla a sodná sůl mastné kyseliny se vyloučí z roztoku. Následně je sodné mýdlo odfiltrováno a matečný louh je z něj vylisován. V matečném louhu tak zůstává rozpuštěný NaCl a glycerol.

V případě draselného mýdla však vysolení nefunguje – draselné soli mastných kyselin jsou totiž poněkud lépe rozpustné než sodné, takže ani zvýšením koncentrace draselných iontů se nevyloučí všechno mýdlo. Proto se draselná mýdla pouze zahustí odpařením vody. Při tomto postupu v nich však zůstává netěkavý glycerol, který je tak hlavním důvodem jejich mazlavosti.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

Advantage Consulting, s.r.o.
ŠIKULA NA ELEKTROMECHANIKU

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč