28. listopadu 2015 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Jíme dvakrát tolik cukru než bychom měli. Ohrožujeme srdce i cévy

Cukrované koblihy - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cukrované koblihy - ilustrační foto | foto: Shutterstock

PRAHA Nadměrná spotřeba cukru zvyšuje riziko nemocí srdce a cév, řekl člen Fóra zdravé výživy Pavel Suchánek. Většina lidí si riziko spojuje jen s tuky. Spotřeba cukru je oproti doporučením v Česku téměř dvojnásobná. Jedním z viníků je vysoká spotřeba potravin s přidanými cukry.

Vedou sladkosti, cukrářské a pekárenské výrobky a slazené nápoje. Nahradit cukr medem problém neřeší.

Nemoci srdce a cév tak mohou postihnout i lidi, kteří upřednostňují nízkotučnou stravu, pokud chuť dohánějí slazením. „Neznamená to, že by tuky byly odhalením rizik cukru očištěny a rizikovost nadměrné konzumace tuků s převahou nasycených mastných ztratila význam. Nasycené tuky je třeba i nadále omezovat, ale nesmíme jejich místo v jídelníčku nahrazovat jednoduchými sacharidy a potravinami s vysokým glykemickým indexem,“ řekl Suchánek.

Podle průzkumu Fóra zdravé výživy vnímají lidé cukr negativněji než tuk. Jen pět procent soudí, že tuk je škodlivější, 39 procent má za škodlivější cukr a přes 40 procent tvrdí, že cukr a tuk jsou stejně škodlivé.

Fórum zdravé výživy chce dát vodítko lidem v protilehlých názorech odborníků. Zatímco jedni tvrdí, že na rozvoj aterosklerózy zásadní vliv mají tuky, zejména nasycené mastné kyseliny a transmastné kyseliny, druzí říkají, že i když ve stravě není tuk, mohou se aterosklerotické pláty tvořit v cévách také. Nespotřebovaný cukr se totiž přemění na nitrobřišní tuk a ten spustí prozánětlivé pochody v těle, které vedou k vytvoření aterosklerotických plátů.

Nižší riziko je, pokud se volí tuky zdravé a v odpovídajícím množství, a totéž platí pro cukr. Zároveň platí, pokud se dodávají cukry a zároveň se odčerpávají pohybem, je to pro organismus to nejlepší. V cukrech i tucích je různá kvalita, záleží na životním stylu, aktivitě, celkovém složení stravy během dne a na celkovém energetickém přísunu.

Z tohoto hlediska nemusejí pro lidi být strašákem Vánoce, kdy jsou stoly plné sladkostí. „Cukry jsou rychlým zdrojem energie, a tak pokud mlsání vykompenzujeme pohybovou aktivitou, je to to nejlepší, co můžeme udělat,“ shrnul odborník.

ČTK

České školství zaostává. Rozdíly mezi školami se prohlubují
České školství zaostává. Rozdíly mezi školami se prohlubují

V Česku máme jednu z nejdelších rodičovských vůbec. Matky dvou dětí stráví doma průměrně 6–8 let, přestože by se mnohdy chtěly vrátit do práce dříve. Jaké jsou u nás rozdíly v rodičovské oproti ostatním evropským zemím?