Dietní chyby ohrožují hlavně chronické pacienty, tedy diabetiky, lidi s vysokým cholesterolem, s nemocným žlučníkem či žaludečními vředy. Typická vánoční potíž, jako uvízlá rybí kost v krku, ale může postihnout každého, kdo hltavě jí. Časté také je pálení žáhy.
Žlučníková kolika i zánět slinivky
Nejčastější dietní chybou o Vánocích podle Starnovské je nadměrný příjem energie, přemíra tuku, cukru a alkoholu a úprava jídel smažením. "Přejídání a špatná kombinace potravin mohou způsobit potíže okamžité i dlouhodobé. Bývají různě závažné, od nepříjemných pocitů, jako je těžko od žaludku a nevolnost, po žlučníkovou koliku a akutní zánět slinivky," řekla ČTK.
Diabetici by při skladbě vánočního jídelníčku měli dodržet pravidlo, že příjem stravy má být během dne vyvážený, aby hladina cukru v krvi zůstala stabilní. "Znamená to nehladovět, ani se nepřejídat. Problém je, že diabetici často neodolají - jedí sladkosti připravené sice s náhradním sladidlem, ale v příliš velkých dávkách," upozornila odbornice.
Lidé s vysokým cholesterolem v krvi by si podle ní měli dát pozor na obsah tuku ve stravě, nepřejídat se a nejíst mnoho tučných jídel. Když si chtějí dát kapra, tak jednu porci a s odsátým přebytkem tuku. Na vaření i saláty by měli použít rostlinný olej, ke každému jídlu mít zeleninu či zeleninový salát. "Cukroví by měli jen letmo ochutnat a raději zobat mandle a vlašské ořechy bez polev a soli," doporučila Starnovská.
Pozor na přejídání
Přejídání by se podle ní měli vyvarovat i pacienti s nemocným žlučníkem a žaludečními vředy. Žlučníkáři by neměli jíst tučná a smažená jídla. Záchvat u nich mohou vyvolat také koncentrované a energetické alkoholické nápoje.
S přejídáním souvisí také pálení žáhy, kdy se část obsahu žaludku vrací do jícnu. Pomáhá povolit pásek, sníst kousek libového masa nebo nízkotučného sýra. Předejít pálení žáhy se dá tak, že člověk nepije sycené nápoje, alkoholu si dá jen malé množství a po jídle si odpočine vleže se zvýšenou horní polovinou těla.