130 let

Alex Morganová, kapitánka americké fotbalové reprezentace, a vlevo nejlepší hráčka MS 2019 Megan Rapinoeová. | foto: Reuters

Chceme stejné platy jako muži. V USA pokračuje právní bitva fotbalistek, ty se cítí být diskriminovány

Sport
  •   8:51
Praha - Amerických fotbalistek, které žalují domácí federaci za údajnou genderovou diskriminaci kvůli nerovným platům v porovnání s mužskými protějšky, se zastal i prezidentský kandidát Joe Biden. V prvním kole uspěl svaz, další soudní projednávání bylo odloženo na druhou půlku září.

Americké fotbalistky v posledních letech dokázaly dvakrát za sebou vyhrát světový šampionát a o třetí triumf nyní usilují v soudní síni. Na základě zákona o rovné mzdě zažalovaly Americkou fotbalovou federaci USSF pro domnělou diskriminaci pohlaví. Zdá se jim nespravedlivé, že si vydělávají mnohem méně než jejich mužští kolegové, a chtějí to zvrátit za pomoci paragrafů.

Federální soud v Kalifornii na začátku května zamítl většinu bodů žaloby, kterou mu zaslalo 28 amerických reprezentantek, a v prvním kole tak uspěla americká federace.

Nicméně fotbalistky se odvolaly a dostalo se jim i významného politického zastání. Prezidentský kandidát za Demokratickou stranu Joe Biden se totiž fotbalistek slovně zastal, a navíc pohrozil tamní fotbalové federaci zablokováním vládních dotací pro pořádání světového šampionátu mužů, který v roce 2026 mají společně hostit USA, Mexiko a Kanada. „USSF: rovné platy, nyní. Nebo jinak, pokud budu prezidentem, běžte žádat o příspěvek na financování mistrovství světa jinam,“ tweetoval Biden ihned po rozhodnutí soudu.

Odstřelený šéf federace

Odvolání fotbalistek se mělo projednávat ve druhé polovině června, ale kalifornský soudce R. Gary Klausner toto jednání odložil, dokud nebude v prvním kole rozhodnuto i o zbylých žalobách, které americké reprezentantky na fotbalový svaz podaly. Kromě žaloby kvůli údajným nespravedlivě nízkým příjmům napadly federaci ještě kvůli údajně neférovým zdravotním službám a cestovním a tréninkovým podmínkám. 

Opět ve srovnání s mužskou reprezentací. To má být projednáváno od 15. září a teprve poté bude podle soudce Klausnera čas řešit odvolání.

Alex Morganová, kapitánka americké fotbalové reprezentace.
Alex Morganová, kapitánka americké fotbalové reprezentace, a vlevo nejlepší...

Právníci fotbalistek požadují, aby USSF doplatila jejich klientkám minimálně 66,7 milionu dolarů jako kompenzaci nízkého finančního ocenění z minulých let. A i když soudce zatím vůbec nepřesvědčily, dosáhly fotbalistky již jednoho vítězství. Předseda federace Carlos Cordeiro kvůli nenávistnému tlaku fanoušků a varováním sponzorů v březnu na svůj post rezignoval.

Cordeiro si fanoušky rozhněval argumentací, že „fotbalistky nemohou žalovat federaci na základě zákona o rovné mzdě, protože nevykonávají stejně náročnou práci jako fotbalisté, nepotřebují tolik fotbalových schopností a nemusejí vynakládat takové úsilí jako fotbalisti“. Cordeirovo tvrzení, že v mužském fotbalu je třeba více rychlosti, síly i techniky, vyvolalo vlnu pobouření, podle hlasité části americké společnosti jde o misogynii a sexismus.

Cordeiro se za svá tvrzení musel omluvit a po odstoupení do jeho křesla usedl Cindy Parlow Cone, který se preventivně za slova svého předchůdce rovněž omluvil.

Americká fotbalová federace po Cordeirově vynucené abdikaci změnila strategii a nyní se brání souhrnnými statistikami o penězích, které za posledních deset let poskytla fotbalistům a fotbalistkám a podle nichž dostaly ženské hráčky na platech a bonusech dokonce více než jejich mužské protějšky. Od roku 2010 do roku 2018 včetně vyplatila USSF fotbalistkám celkem 34,1 milionu, zatímco fotbalistům jen 26,4 milionu dolarů.

Oponenti podotýkají, že za poslední roky fotbalové reprezentantky USA dvakrát vyhrály mistrovství světa, zatímco mužská reprezentace se na poslední šampionát ani neprobojovala, takže prý není správné porovnávat celý příjmový balík. Bonusy za úspěchy na mezinárodním poli, které mají nyní ženy po svých úspěších logicky mnohem vyšší, se prý nemají započítávat a porovnávat se mají jen platy či startovné hráčů a jejich diety při zahraničních akcích.

Jsou sledovanější

Pro kontext celé diskuse je třeba zmínit ještě dvě informace, z nichž minimálně ta první evropského čtenáře zřejmě překvapí. V americkém světě klasické kopané, tedy socceru, totiž nelze argumentovat tím, že mužský fotbal sleduje řádově více diváků, a má tedy logicky větší sponzory a jeho protagonisté vyšší příjmy. V USA v posledních letech díky úspěchům jejich dámské reprezentace naopak sleduje více diváků ženský fotbal než ten mužský.

Vítězné finále ženského MS 2019 mezi USA s Nizozemskem sledovalo ve Spojených státech více než 14 milionů televizních diváků, zatímco rozhodující duel předchozího mužského šampionátu vidělo méně než 10 milionů Američanů. Zároveň musíme podotknout, že soccer je v USA marginálním sportem a třeba finálový zápas amerického fotbalu – tzv. Super Bowl – sleduje řádově více lidí (loni 150 milionů diváků).

Druhou kontextovou informací, důležitou pro porozumění americkému soudnímu sporu o rovné platy fotbalistů a fotbalistek, je fakt, že genderová ideologie rezonuje americkou společností mnohem intenzivněji než u nás. Ostatně proto se také tamních hráček tak rozhodně zastal prezidentský kandidát Joe Biden. Jejich požadavkům vyslovili podporu i členové mužské reprezentace, stejně jako mnozí fanoušci na stadionech.

Zcela dominantní podporu má genderová ideologie na amerických univerzitách, které jsou tradiční základnou amerického sportu. Když jsem na Duke University absolvoval kurz Sport a společnost, za rovné platy sportovců a sportovkyň plédoval nejen přednášející, profesor antropologie Orin Starn, ale bez výjimky s tím souhlasili i všichni ostatní studenti tohoto kurzu.

Anglické proměny

Jedním z jejich argumentů je fakt, že zatímco mužský fotbal byl historicky ve společnosti podporován, ženský se často zakazoval, a proto nyní nemůže mít stejnou popularitu a prestiž. Jako příklad je uváděna kolébka fotbalu Anglie z doby před sto lety. Kopaná byla na ostrovech po první světové válce tak populární, že na ni podle dobových novinových zpráv chodilo do útrob stadionů více fanoušků než na muže, třeba i desítky tisíc.

V roce 1921 ale anglická Fotbalová asociace rozhodla, že ženy je třeba chránit, jelikož nejsou fyzicky uzpůsobeny hrát fotbal, a proto zakázala ženský fotbal na stadionech klubů, které jsou sdružené ve Fotbalové asociaci. Tento zákaz platil padesát let a odvolán byl až v roce 1971.

Autor: Pavel Matocha