130 let

Fotbalisté Realu Madrid se radují z triumfu v Superpoháru UEFA: | foto: Reuters

Je na obzoru druhá Evropská liga? UEFA s ní chce začít od ročníku 2021/2022

Sport
  •   21:01
DUBLIN / PRAHA - Výkonný výbor Evropské fotbalové unie UEFA dnes odsouhlasil spuštění třetí pohárové soutěže vedle Ligy mistrů a Evropské ligy. Nová soutěž zatím s pracovním názvem Evropská liga 2 (UEL2) začne od sezony 2021/22.

UEFA počítá s tím, že soutěže se zúčastní 32 týmů, které budou rozděleny do osmi skupin po čtyřech. Vítězové postoupí přímo do osmifinále, celky na druhém a třetím místě sehrají předkolo play off. Vítěz finále si zajistí přímý postup do následující sezony Evropské ligy. Hracím dnem bude stejně jako u Evropské ligy čtvrtek. Celkem půjde o 141 pohárových zápasů.

Nový šef UEFA Aleksander Čeferin.
Fotbalisté Realu se radují z triumfu v Superpoháru UEFA.

Nová soutěž umožní, že jistotu účasti v pohárech budou mít kluby z 34 zemí. Dosud to bylo 26 zemí. „Nový systém soutěží bude mnohem přístupnější než dosud. Bude více zápasů pro více klubů a více členských asociací,“ řekl prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Tři pohárové soutěže se v Evropě hrály v roce 1999, kdy vedle Ligy mistrů a tehdejšího předchůdce Evropské ligy Poháru UEFA existoval ještě Pohár vítězů pohárů (PvP), hraný od roku 1960. Jeho posledním šampionem se stalo Lazio Řím, kterému tehdy k výhře 2:1 nad Mallorcou jedním gólem pomohl český záložník Pavel Nedvěd.

Kromě PvP se také hrál Intertoto Cup, jehož hlavním cílem bylo umožnit týmům z menších soutěží proklouznout do Poháru UEFA. Poslední rok tohoto poháru se konal v roce 2008, a ovládla jej portugalská Braga.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz