130 let

Čeští fotbalisté znají soupeře pro kvalifikaci o MS 2022. | foto: Michal Šula, MAFRA

Aktualizováno

Lídr žebříčku FIFA nebo Baleův Wales. Čeští fotbalisté znají soupeře pro kvalifikaci na MS v Kataru

Sport
  •   18:41
Curych - Čeští fotbaloví reprezentanti se v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2022 v Kataru utkají v pětičlenné skupině E s lídrem žebříčku FIFA Belgií, Walesem, Běloruskem a Estonskem. Rozhodl o tom dnešní los v Curychu, který se kvůli pandemii koronaviru uskutečnil pouze virtuálně, bez účasti zástupců jednotlivých zemí.

Kvalifikace odstartuje v březnu, přímý postup na MS si zajistí pouze vítěz skupiny. Týmy z druhých míst čeká play off. V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí.

Trenér České republiky Jaroslav Šilhavý.
Češi porazili Izrael díky Daridově trefě

„Belgii považuji za asi největšího kandidáta na vítězství celého šampionátu, takže velký favorit a hodně těžký soupeř. Co se týče Walesu a dalších týmů, tak věřím tomu, že o druhé místo, které znamená baráž, se popereme,“ řekl trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý v nahrávce pro média.

Češi coby první mužstvo skupiny B2 figurují v tomto pořadí na sedmém místě za Francií, Belgií, Anglií, Španělskem, Walesem a Rakouskem. Pokud reprezentanti v klasické kvalifikaci neskončí lépe než třetí, budou k účasti v play off potřebovat, aby aspoň pět z těchto šesti týmů obsadilo nejhůře druhé místo.

Dvanáctka účastníků play off bude rozdělena po čtyřech do tří částí, které se budou hrát vyřazovacím způsobem. Tři vítězné celky si zajistí účast na mistrovství a připojí se k deseti týmům z prvních míst ve skupinách.

Vízek: Slavia byla v derby jinde. Je tak dobrá, až začal Kolář v brance dělat chyby z nudy

Belgičané v posledním vzájemném utkání v červnu 2017 zvítězili v Bruselu 2:1, ale předchozí dvě přípravy ovládl český tým. „Rudí ďáblové“ zase vyhráli oba duely baráže o postup na MS 2002. 

Největšími hvězdami současného výběru španělského trenéra Roberta Martíneze jsou brankář Thibaut Courtois, záložník Kevin De Bruyne nebo útočníci Eden Hazard a Romelu Lukaku. Belgie v Lize národů opanovala skupinu A2 a postoupila do závěrečného turnaje Final Four.

Národní tým s Walesem, jehož největší osobností je kapitán Gareth Bale, neprohrál osmkrát po sobě od listopadu 1980, kdy ještě jako Československo v Cardiffu podlehl 0:1. V posledních pěti zápasech Češi s Walesem hned čtyřikrát remizovali včetně minulého bezbrankového výsledku z června 2007 v kvalifikaci ME.

„Wales v Lize národů hrál také velmi dobře, vyhrál svou skupinu a je to také těžký soupeř,“ uvedl Šilhavý. „Určitě nepodceňujeme týmy jako Estonsko a Bělorusko, ale věřím, že teď máme silné mužstvo a minimálně tyhle dva soupeře zvládneme,“ dodal devětapadesátiletý kouč.

Zatímco na evropském šampionátu český celek v samostatné historii ještě ani jednou nechyběl, na mistrovství světa si zahrál jen v roce 2006.

Úřadující světoví šampioni z Francie ve skupině D narazí na Ukrajinu, Finsko, Bosnu a Hercegovinu a Kazachstán, kde na konci listopadu skončil český trenér Michal Bílek.

Hodně těžká práce v kvalifikaci čeká Slovensko, které ve „slovanské“ skupině H bude o postup bojovat s českým protivníkem na Euru a stříbrným celkem z minulého MS Chorvatskem, Ruskem, Slovinskem, Kyprem a Maltou.

Los evropské části kvalifikace fotbalového mistrovství světa 2022 v Kataru:

Skupina A: Portugalsko, Srbsko, Irsko, Lucembursko, Ázerbájdžán.

Skupina B: Španělsko, Švédsko, Řecko, Gruzie, Kosovo.

Skupina C: Itálie, Švýcarsko, Severní Irsko, Bulharsko, Litva.

Skupina D: Francie, Ukrajina, Finsko, Bosna a Hercegovina, Kazachstán.

Skupina E: Belgie, Wales, ČR, Bělorusko, Estonsko.

Skupina F: Dánsko, Rakousko, Skotsko, Izrael, Faerské ostrovy, Moldavsko.

Skupina G: Nizozemsko, Turecko, Norsko, Černá Hora, Lotyšsko, Gibraltar.

Skupina H: Chorvatsko, Slovensko, Rusko, Slovinsko, Kypr, Malta.

Skupina I: Anglie, Polsko, Maďarsko, Albánie, Andorra, San Marino.

Skupina J: Německo, Rumunsko, Island, Severní Makedonie, Arménie, Lichtenštejnsko.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK