130 let
Brankář Colorado Pavel Francouz v zápasu proti Nashvillu.

Brankář Colorado Pavel Francouz v zápasu proti Nashvillu. | foto: ČTK

Francouz vychytal výhru, skórovali Hertl, Chlapík a Kubalík

Sport
  •   8:30
NEW YORK - Útočník Tomáš Hertl přispěl v NHL vyrovnávacím gólem k vítězství San Jose 2:1 po nájezdech nad Nashvillem a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Druhou hvězdou byl ještě v sobotním programu zvolen Pavel Francouz, který předvedl 39 zákroků a dovedl Colorado k výhře 4:2 nad Columbusem. Filip Chlapík premiérovým gólem sezony pomohl Ottawě porazit Carolinu 4:1.

Dominik Kubalík, který se minule nevešel do sestavy, vstřelil jednu branku Chicaga při prohře v Pittsburgu 2:3 po nájezdech. David Rittich mohl být prvním gólmanem, který v této sezoně vychytal deset výher. Český brankář ale s Calgary podlehl St. Louis 2:3 v prodloužení. Jakub Vrána asistoval u dvou branek Washingtonu, který zvítězil 5:2 nad Vegas.

Hertl, který je nejproduktivnějším hráčem San Jose (7+11), vyrovnal ve 46. minutě z dorážky. Odchovanec pražské Slavie mohl ještě v základní hrací době rozhodnout. Po přihrávce Radima Šimka od zadního mantinelu se ocitl sám před brankou, ale těsně minul. Hertl mohl utkání ukončit i ve třetí sérii penaltového rozstřelu, jenže neuspěl. Nájezdy rozhodl až v sedmém kole Timo Meier, který se v rozstřelu prosadil jako jediný.

Říha je z týmu nadšený: Kluci plnili, co měli. Chceme celý turnaj vyhrát!

Francouz je při zranění Philippa Grubauera dočasnou jedničkou a obě branky pustil v úvodní třetině, po kterých Columbus vedl 1:0 a 2:1. Poprvé českého gólmana překonal v přesilové hře Emil Bemström, k němuž se odrazila zblokovaná střela a puk poslal do odkryté branky. Ve druhém případě nestihl Francouz zkrotit lapačkou ránu Zacha Werenského z levého kruhu, ale od té chvíle kryl všech 23 střel. Jeho výkon předčil pouze Cale Makar, který dvěma góly otočil na 3:2.

Chlapík otevřel skóre v polovině třetiny a v sedmnácté minutě zvýšili během pouhých čtyř sekund Vladislav Naměstnikov a Jean-Gabriel Pageau na 3:0. Stalo se teprve podesáté v historii NHL, že by jeden tým skóroval dvakrát v rozmezí čtyř sekund a méně.

Carolina, jejíž brankář Petr Mrázek zůstal na střídačce, v polovině utkání snížila trefou Andreje Svečnikova. Ottawu v závěru uklidnil čtvrtým gólem Brady Tkachuk. Útočník poražených Martin Nečas, který v předchozích čtyřech zápasech bodoval (1+3), vyšel naprázdno.

Trávník po remíze v Jablonci: Můžeme být rádi, že jsme nedostali třetí gól

Kubalík odpověděl tím nejlepším možným způsobem na kritiku trenéra Jeremyho Collitona, který o českém hráči řekl, že trochu polevil. Plzeňský rodák si připsal čtvrtý zásah v sezoně, když z přečíslení tří na jednoho otevřel po přihrávce Brandona Saada skóre. Chicago vzápětí zvýšilo, ale Pittsburgh vyrovnal a obrat dokonal v nájezdech i bez Sidneyho Crosbyho, který z utkání odstoupil kvůli zranění.

Calgary smazalo v závěrečných deseti minutách dvougólové manko, ale David Perron rozhodl v přesilové hře o vítězství obhájce Stanleyova poháru. Rittich, který si připsal 25 zákroků, nemohl ani za první dva góly. Úvodní padl z dorážky, druhý střelou bez přípravy z mezikruží.

Washington dobře začal, po šesti minutách vedl 2:0. U obou branek asistoval Vrána - už po 52 sekundách udeřil z úniku Jevgenij Kuzněcov a po další přihrávce českého útočníka se prosadil z mezikruží Tom Wilson. Vegas v dalším průběhu dvakrát snížilo na rozdíl jedné branky, ale v závěru zpečetil Nicklas Bäckström dvěma trefami šestou výhru domácích za sebou.

Autor: ČTK