130 let
Plzeň vs. Kladno: Patrik Zdráhal a Denis Godla.

Plzeň vs. Kladno: Patrik Zdráhal a Denis Godla. | foto: Petr Eret, MAFRA

ZVOLNĚNÍ: Prodali to! Vážně tohle musí znít současnou extraligou?

Sport
  •   15:38
Praha - Bohatý Třinec, hrdé Brno, energické Vary, Plzeň s fantomem Gulašem. Dokonce i silná Boleslav nebo suverénní Liberec. Za poslední dva týdny valná většina týmů v nejvyšší soutěži poztrácela body s outsidery válčícími o holé extraligové bytí. Přesto se to po téměř každém (ne)překvapivém výsledku jen hemží až nedůstojnými spekulacemi.

Pustili to!

Prodali to!

Bylo to okaté až hanba!

To jsou ty mírnější vzkazy, které se vyrojí na sociálních sítích a oficiálních profilech extraligových mančaftů pravidelně po neúspěších v posledních kolech.

Vážně si fandové myslí, že si někdo z jejich oblíbeného klubu dovolí zfixlovat extraligový zápas?

V devadesátých letech? S nebetyčnou dávkou troufalosti možná. Pamětníci si vybaví „remízová“ kola, oblíbené byly sázky na nečekané výsledky úvodních třetin.

Jaromír Jágr není zrovna v nejlepším rozpoložení.

Ale v dnešní době?

Jasně, zcela vyloučit to nelze ani teď. Jen si vzpomeňte třeba na předloňskou frašku, kdy v závěru baráže stačilo Karlovým Varům k postupu do extraligy proti Litvínovu uhrát bod. Vervu zase jakýkoliv bodový zisk k záchraně zásadně přiblížil. Výsledek? Impotentní hokej, 0:0 po šedesáti minutách a litvínovská výhra v prodloužení.

Obdobných případů by znalci nejspíš objevili víc, samotní hokejisté spikleneckým teoriím vlastními výkony mnohdy nahrávají.

Zároveň je ale nutné si uvědomit, že hrají v době, kdy nejvyšší soutěž atakuje rekordní sledovanost. V době, v níž se na každé extraligové utkání můžete kouknout minimálně na internetu. A v době, v níž sebemenší podezřelý výkyv kurzů (když vypustit mač, tak proč z něj nevytřískat ještě víc) monitorují sázkové kanceláře s pomocí mechanismů, které v minulosti nebyly tak sofistikované.

Miliony, budoucnost, prestiž

Emoce a výkřiky stranou. Spíš je záhodno i těm nejhlasitějším křiklounům připomenout, oč v aktuální sezoně kráčí.

O přímý sestup a Černého Petra, který někomu nejpozději za deset dní zůstane v rukou!

Namočeným klubům jde o miliony. Z vysílacích a marketingových práv. Z kapes sponzorů. Z městských rozpočtů. Z příjmů ze vstupného.

Marek Baránek z Litvínova a Patrik Hrehorčák z Třince.

V ohrožení je celá budoucnost klubu. Také se rozprchne kádr, podobný exodus může nastat u mládeže. O klub přestane být zájem. Sejde z očí, sejde z mysli.

Chcete příklad? Pokud pomineme vleklé potíže s dluhy, kolikrát jste za sezonu zajímali o dění v hokejovém Chomutově, který ještě před necelým rokem hrál extraligu?

Nehrajeme o nic? Vypustíme to, vzkázali hráči

I proto se bodoví chuďasové touží vytáhnout proti favoritům. Musí. Nic jiného jim nezbývá, když je od letoška zrušená baráž.

Další důvod nepřímo zmiňovaly i extraligové osobnosti, které se počátkem roku rázně vymezovaly proti revolučnímu nápadu o uzavření nejvyšší soutěže. Mimo odvážných vyjádření potvrzovaly, že čeští hokejisté mají nutkání polevit vždy, když jim to situace dovolí.

„Odmalička máme touhu hrát o něco. Někdo hraje o titul, někdo o sestup,“ pronesl třeba hradecký kapitán Radek Smoleňák. „Potřebujeme tlak v zádech, který nás žene dopředu.“

O titulu se bude rozhodovat až za pár týdnů. Proto za překvapivými výsledky nehledejte nekalosti, ale spíš českou pohodlnou povahu. Také experti opakovaně zmiňují vyrovnanost extraligy, v nichž i schopnější jedinec může zajistit týmu bodový zisk. K tomu si připočtěte tápání nebo nejrůznější krize týmů z horní poloviny tabulky.

Začneme play off doma? Spíš malichernost

Proto se nedivte, že se k nejpoctivějším sběratelům bodů po únorové reprezentační pauze řadí Pardubice, Litvínov nebo Vítkovice.

Hokejisté Pardubic oslavují branku.

V porovnání s jejich milionovými a existenčními starostmi vypadá jako malichernost, zda jiné kluby směřující do play off budou čtvrtfinálové série začínat před vlastními fanoušky, nebo na ledě soupeře.

O nadměrné touze vyhnout se pádu z extraligy vypovídá i zběsilé posilování v závěru přestupového období. Teď spatříte jiné Vítkovice než v polovině září. Vždyť od počátku sezony změnily přes polovinu sestavy včetně trenéra. Podobně jsou na tom v Pardubicích i Litvínově.

Naopak Kladno po slušně zvládnutém období na přelomu roku nerozšiřovalo kádr a (možná i proto) nyní stojí na okraji prvoligové propasti. Bude zajímavé sledovat zda Jágr a spol. objeví zázračnou sílu ke zvratu. A který tým případně Kladno pod sebe stlačí?

Dění na chvostu tabulky je daleko interesantnější než na úplné špici, boj o šestku či desítku. Tak proč si teď napínavou podívanou o extraligovou záchranu kazit spikleneckými úvahami?

Autor: Jan Daněk