130 let

Lionel Messi a další hráči Barcelony se v době koronaviru vzdali 70 % svých platů | foto: AP Photo/Alvaro Barrientos, Reuters

Názor

KOMENTÁŘ: Tak přijdou o pár melounů, no a? Neberte snížení platu sportovcům jako samozřejmost

Sport
  •   7:00
Praha - Prakticky každým dnem nyní světem rezonují zprávy o šlechetných finančních darech (nejen) sportovních osobností na boj proti koronaviru, za což se jim po zásluze vděčně tleská. Ale když hráči přistoupí na snížení platů, bere to leckdo jako samozřejmost. Tak budou mít o pár melounů míň, no bóže.

Ano, i v českých podmínkách jsou sportovci, kteří vydělávají několik milionů korun měsíčně, jenže takových je drtivá menšina. Pak je tu silná vrstva, která bere sto tisíc a víc, ale také hráči, již v klubech působí za dvacet třicet tisíc. Jejich profesionální kariéra, během níž by se měli aspoň částečně zajistit, přitom trvá deset patnáct let.

Podstatná část jejich platu navíc tvoří prémie za starty, góly nebo výhry. A ty jim teď při přerušení soutěží nikdo nedá. Přitom za nájem, elektřinu, vodu a jídlo se musí platit dál. Proto je v těchto dnech jednání mezi kluby a hráči o těchto věcech a možnostech pomoct klubům i okolí velmi citlivým tématem.

Barcelona se utápí v problémech
Barcelona se utápí v problémech
Autor: Tomáš Kubánek