130 let

Doping (ilustrační foto). | foto: Reuters

Ukrajinská atletika: Přiznej se k dopingu, vyvázneš bez trestu. WADA se to nelíbí

Sport
  •   9:19
KYJEV - Ukrajinská atletická federace (UAF) vyhlásila amnestii pro atlety, kteří se dobrovolně přiznají k užívání dopingových látek. Tato iniciativa se nelíbí Mezinárodní atletické federaci (IAAF) ani Světové dopingové agentuře (WADA), které se jí začaly zabývat.

Představitelé UAF minulý týden napsali na oficiálním webu, že atleti, kteří se přiznají k dopingu, si odkroutí jen velmi krátké tresty a navíc neveřejně. Utajené tresty jsou nicméně v rozporu s pravidly IAAF. „Víme o tom. Diskutujeme o tom s WADA a žádáme vysvětlení od ukrajinské federace,“ uvedl mluvčí IAAF Chris Turner.

Podváděl i Bolt? MOV prý zatajil dopingové nálezy jamajských sprinterů

Ukrajinský svaz ve zprávě, jež byla mezitím z webu smazána, uvádí, že pokud se atlet sám přizná k užívání dopingu, „informace nebude zveřejněna a sportovci nehrozí jiný trest než karanténa (dočasný zákaz startu) na dobu, než stopy zakázaných látek zmizí z těla.“ U steroidů přitom může trvat jen několik dnů, než opustí tělo. Standardní distanc za doping podle pravidel WADA je přitom čtyři roky, jenž může být v případě dobrovolného přiznání zkrácen na polovinu. Utajení jmen přistižených zase porušuje regule IAAF, která požaduje „automatické zveřejnění“, pokud se nejedná o dítě.

UAF zároveň uvedla, že sportovcům, kteří se nepřiznají a budou později přistiženi, hrozí naopak přísnější trest. I to je podle všeho v rozporu s pravidly WADA, jež kvůli tomu také kontaktovala ukrajinské funkcionáře.

Kdo může říci, že má selfie s Putinem? Ruský prezident navštívil biatlonovou...
Bronzová medaile, o kterou Anna Čičerovová přijde.

Podle agentury AP není jisté, jak UAF přesně svou nabídku na amnestii myslela, neboť její představitelé podávali v rozhovorech protichůdná vysvětlení. Viceprezident federace Fidel Timčenko například tvrdil, že atleti mají informovat o dopingu jiných sportovců, což ale prezident UAF Ihor Hocul nepotvrdil a přirovnal iniciativu k policejní amnestii pro majitele nelegálně držených zbraní.

Ukrajina, jež přišla kvůli dopingu o tři atletické medaile z olympijských her 2008 a 2012, provádí na evropské standardy velmi málo dopingových testů. Kvůli opakovaným prohřeškům je země podle klasifikace IAAF v „kritickém stavu“, což je jeden krok od vyřazení z mezinárodních soutěží, který postihl Rusko.

Autor: ČTK