130 let
Conor McGregor a Floyd Mayweather.

Conor McGregor a Floyd Mayweather. | foto: twitter

Miliardový byznys se rozjel. Boxer Mayweather se dohodl s hvězdou UFC McGregorem

Sport
  •   1:36
PRAHA - Neporažený americký boxer Floyd Mayweather se po necelých dvou letech vrátí do profesionálního ringu pro jubilejní 50. vítězství. Soupeřem mu bude v profesionálním ringu debutující Ir Conor McGregor, toho času největší hvězda elitní ligy MMA – UFC.

Nejprve obě strany potvrdily, že jim Nevadská sportovní komise schválila pro jejich duel termín 26. srpna. Následně krátce před středeční půlnocí jak Mayweather, tak McGregor na svých twitterových účtech oznámili – „It’s Official“ a „The fight is on“.

14.června 2017 v 23:36, příspěvek archivován: 15.června 2017 v 01:45

VIDEO: IT'S OFFICIAL!!! https://t.co/ND07Ixugs2 https://t.co/JpqFW5WbcB

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

IT'S OFFICIAL!!! https://t.co/ND07Ixugs2 https://t.co/JpqFW5WbcB

14.června 2017 v 23:24, příspěvek archivován: 15.června 2017 v 01:45

THE FIGHT IS ON. https://t.co/KhW0u3jRft

Dlužno ale dodat, že video americké čtyřicetileté legendy nepůsobí zrovna dvakrát profesionálně (na jeho poměry a na jeho možnosti), osmadvacetiletý Ir pak nasdílel fotku, na které je sice společně s Floydem Mayweatherem, ovšem seniorem. Jestli tím naráží na svůj dřívější příspěvek, ve kterém Mayweathera označil za seniora s ohledem na fakt, že už boxuje i jeho nevlastní syn, toť otázka.

Stejně jako fakt, že v kalendáři Nevadské sportovní komise se u data 26. srpna rozsvítilo „Zrušeno“ a Mayweather má nyní oficiálně zabukovanou MGM Grand v Las Vegas na 29. července. Přitom pro bulvární TMZ šéf UFC Dana White prohlásil, že galavečer se uskuteční sice v městě hříchu, ovšem v T-Mobile Arena.

Nejmenší překážkou se pak jeví fakt, že ani jeden nemá pro rok 2017 aktivní platnou boxerskou licenci.

„Bude se boxovat na dvanáct kol v desetiuncových rukavicích v plném limitu lehké střední váhy (do 69,9 kg) a pod dohledem Americké antidopingové kanceláře,“ řekl zmíněnému serveru White. Jinak ale také on mlčí.

Stejně tak nebyly zatím ještě oznámeny žádné podrobnosti o vstupenkách zápasu, který by měl vydělat oběma bojovníkům přes 100 milionů dolarů.

„Jednání nebyla tak dlouhá, jak se může zdát. Proběhla naopak velmi hladce, všichni jsme věděli, co chceme a jak toho dosáhnout. Floyd je obklopený velmi chytrými lidmi. Nemožná dohoda je tak nyní skutečností,“ přidal ještě pár slov pro vždy skvěle informovaného Dana White z ESPN Boxing.

Všichni zainteresovaní věří, že duel, ve kterém je americká boxerská hvězda jasným favoritem, by mohl generovat minimálně stejná čísla jako souboj Mayweathera z května 2015 s jeho velkým filipínským rivalem Mannym Pacquaiem, který si zakoupilo rekordních 4,6 milionů diváků a který vydělal přes 600 milionů dolarů.

Nezbývá než věřit, že po něm nezůstane v profesionálním boxu stejná paseka jako po tolik očekávaném „Zápase tisíciletí“, který ale skončil všeobecným zklamáním a tento sport se z něj dostával téměř dva roky.

Ostatně v posledních týdnech se objevilo několik článků, které vyzývaly k bojkotu setkání mezi Mayweatherem a McGregorem, mezi nimi i bývalý soupeř prvně jmenovaného a nyní šéf jedné z největších boxerských promotérských stájí - Mexičan Oscar de la Hoya.

Mimochodem, pokud se vše skutečně potvrdí a své k duelu řeknou i jeho hlavní protagonisté, může řádně zamíchat kartami a pohledem na plánovaný šlágr středních vah Gennadij Golovkin vs. Canelo Alvarez. Ten se totiž uskuteční až po setkání Mayweather vs. McGregor – 16. září.

Autor: Antonín Vavrda