130 let
Jao Ming

Jao Ming | foto: Reuters

NBA hledá cestu k 2,5 miliardě lidí. Jenže v Číně a Indii nejsou hráči

Sport
  •   8:30
NEW YORK/PRAHA - Slavná basketbalová liga se snaží dobýt Čínu a Indii, trhy nezměrné velikosti. Jenže NBA marně čeká na hráče z těchto zemí.

Je to přesný opak vzorce chování, když obchodujete s Čínou. Zatímco většina firem úzkostlivě tají své know-how, nejlepší basketbalová liga světa vědomosti naopak sama nabízí.

„Těšíme se, až se miliony Číňanů budou zdokonalovat díky našim metodám,“ řekl komisionář NBA Adam Silver, když soutěž uzavřela spolu s čínskou vládou dlouholeté partnerství. NBA tak v říjnu učinila jako první z velkých zámořských lig a důvod se nehledá těžko.

V letošní sezoně, která je rekordní co do počtu cizinců v NBA a poprvé jich je přes stovku, stále na soupiskách chybí zástupce Číny.

A zároveň čínské nadšení ze zámořského basketbalu pomalu střídá touha po něčem větším, než jsou jen předsezonní přípravy.

Číňané přišli o symbol

V roce 2011 skončil s kariérou Jao Ming (na fotografii) a Čína přišla o svou obří (doslova) superhvězdu a s ní i o „domovský“ klub Houston Rockets. Nekoná se ani vzestup národního mužstva – vzdor velké základně v Číně hořce vtipkují, že další podobná hvězda přijde teprve tehdy, až se Jao Mingovi narodí syn a dospěje.

Kde jsou lidi, je i potenciál. Proto NBA mocně míří také na Indii. Sim Bhullar byl vůbec prvním hráčem sindickými kořeny, který si zkusil přípravu. Ač vlétě v Sacramento Kings neuspěl, jen podtrhl image „nejindičtějšího“ mužstva ligy. Majitelem Kings je boháč Vivek Ranadive, rodák z Bombaje. Ten tvrdí: „Sim vygeneruje rostoucí vášeň a novou generaci indických fanoušků.“

Jeho klub se činí, mimo jiné má na svých webových stránkách verzi v hindštině. Indie má být novou velkou výzvou, ovšem NBA se nejprve musí pokusit pozvednout tu „starou“. Tedy Čínu.

Budeme hrát ráno, abyste se mohli dívat

Obě země mají dohromady přes 2,5 miliardy obyvatel. Takové mase už stojí za to dělat ústupky. Před deseti lety by to znělo jako sci-fi, ale komisionář Adam Silver zvažuje, že by se úvodní zápasy NBA hrály na východním americkém pobřeží už brzy ráno, aby je diváci v Pekingu a v Šanghaji mohli vidět v hlavních vysílacích časech! „Čínská basketbalová asociace odhaduje, že mají zhruba 300 milionů hráčů. To je skoro jako celá populace USA,“ argumentuje Silver čísly.

Letos v Číně nastoupily v přípravě celky Sacramenta a Brooklynu, celkově šlo už o 18. podobný duel.

Bude to ovšem stačit?

List LA Times citoval fanoušky, již utratili za vstupenky přes 500 dolarů; za dřívější duely se superhvězdami Kobe Bryantem či LeBronem Jamesem zaplatili dokonce přes 800 dolarů. „Ale většina reportérů, které znám, už na přípravu ani nechodí. NBA by měla do Číny přivézt regulérní ligový duel,“ soudí novinář Čang I.

Možná i na to dojde. Miliardové trhy si žádají své.

Autor: