130 let

Francouz Jo-Wilfried Tsonga neměl problém postoupit před domácího Camerona Norrieho do druhého kola Wimbledonu 2017. | foto: ČTK/AP

Nepříjemnosti pro Tsongu. Kvůli vážné nemoci je ohrožena jeho kariéra

Sport
  •   15:11
Marseille - Francouzský tenista Jo-Wilfried Tsonga s jistotou vynechá turnaje v Indian Wells a Miami. Lékaři totiž v těle třiatřicetileté stálice tenisového okruhu objevili srpkovitou anémii. Jde o nemoc, při které se průměrně lidé dožívají 42 let.

Podle svých slov Tsonga trpí srpkovými buňkami. Jde o stav, při kterém není v těle dostatek zdravých červených krvinek, jež přenášejí dostatečné množství kyslíku v těle. Tato nemoc ho již dříve postihovala, v současnosti se však jeho stav zhoršil.

Nejvíce se problémy s touto nemocí aktuálně 118. hráč světa projevují při delším cestování. Jeho tělo pak potřebuje po dlouhých letech zhruba pět dní, aby se tělo dalo vůbec do pořádku.

Někdejší finalista Australian Open Jo-Wilfried Tsonga jde také dál.
Jo-Wilfried Tsonga coby Muhammad Ali.

„Když vystoupím z letadla, už nejsem stejný. Potřebuji pět dní, abych získal své fyzické schopnosti. Cítím se unavený, jako bych měl nějakou chřipku,“ řekl při rozhovoru ve francouzštině.

Nemoc se vyskytuje především v oblasti Afriky či Severní Ameriky. Vyznačuje se špatnou tvorbou červených krvinek a následným ucpáváním cév. Podle lékařů se lidé s touto nemocí v případě mužů dožívají okolo 42 let, Tsongu však nemoc kromě cestování zatím neomezuje.

„Při normálním životě mě nemoc zatím nijak neomezuje,“ svěřil se dvojnásobný vítěz Davis Cupu.

Autor: