Vánoční smetanová polévka
- 250 g velkých bílých fazolí
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 menší cibule
- 1 menší bulva celeru
- 1 zralé rajče
- 1 stroužek česneku
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 2 bobkové listy
- mletý pepř
- špetka mletého muškátového oříšku
- mořská sůl
- 1 mrkev
- hrst mořských řas
- sojová smetana
- pažitka
- celozrnné krutony
Postup: Fazole namočíme na 24 hodina potomvaříme v čerstvé vodě doměkka asi 45 minut. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dorůžova. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme nahrubo nakrájený celer, rajče, nasekaný česnek, bujon, lžičku soli a všechno koření. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme domekka.
Vyjmeme bobkový list, vsypeme uvařené fazole a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, hrst řas a necháme pod pokličkou dojít. Zjemníme sojovou smetanouz, přidáme najemno nakrájenouz pažitku a dle potřeby ochutíme solí. Na talíří můžeme opět zasypat pažitkou a servírujeme s nasucho opraženými krutony.
Recept pochází ze Zeleninové kuchařky, kterou vydalo nakladatelství Smartpress.
upečte nejlepší vánoční cukrovíTady jsou recepty! |