Pokud byste to rádi v originální verzi, zkuste zapomenout na naši českou anglickou slaninu a skočte do Marks&Spencer, nebo jiných specializovaných masen (Paul Day ji má nejlepší, Maso a Kobliha či The Real Meat Society) a koukejte po „streaky bacon“.
Pokud nemáte možnost ji získat, raději sáhněte po šunce od kosti nakrájenou na silnější plátky, kterou ogrilujte na pánvi či grilu. Velmi oblíbená verze je také s lososem. Ať už grilovaným, uzeným nebo v podobě gravlaxu.
Další ingrediencí je anglický muffin, který je u nás málokde k sehnání, takže ho buď můžete velmi snadno upéct, nebo použijte toastový chleba, ze kterého pomocí vykrajovátka nebo hrnku vykrájíte kolečka, která opečete na pánvi s troškou másla dozlatova.
Na talíř položíte dva kusy opečeného toastu, ty potřete slabou vrstvou holandské omáčky, poté spařený čerstvý špenát, plátky slaniny (nejlepší je z trouby dokřupava vypečená), dvě ztracená vejce a na ně bohatou vrstvu holandské omáčky. A nezapomeňte na rajčátka, ta k tomuto pokrmu prostě skvěle sedí.
Recept na holandskou omáčku:
- 4 žloutky
- 100 g másla
- šťáva z jednoho citronu
- špetka soli
- bílý pepř
V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí.Potom vezměte tuto misku a dejte ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotýkat – udělali byste z vajec míchaná vajíčka).
Za stálého šlehání přidávejte do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujte ve šlehání dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství. Sundejte z ohně, zašlehejte sůl a pepř. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody.
Tip na špenát:
Na Zélandu mě jeden skvělý šéfkuchař naučil, jak připravit perfektní špenát. Ačkoliv mikrovlnku nemám v lásce, na tohle je výborná. Špenát dejte do misky, přidejte lžičku másla, trochu soli, zakryjte fólií a dejte ohřát na 20 sekund.
Kamila Rundusová alias KamuKuchařka Kamila Rundusová absolvovala střední hotelovou školu v pražských Vršovicích a praxi sbírala mimo jiné v restauracích Jamie's Italian v londýnském Greenwichi, na Novém Zélandu a v australském Melbourne. V současnosti pracuje v restauraci La Degustation a vede blog Kamura's Mise en Place. Články, které píše pro server Lidovky.cz jsou nezávislé a s restaurací nemají nic společného. Kamu je velkou milovnicí asijské kuchyně. |