Asijský salát s hovězím masem a mangem (Patrik Bečvář)
- 300 g hovězí svíčkové
- mango
- limetka
- rybí omáčka
- hnědý cukr
- bílé zelí
- červená cibule
- mungo klíčky
- thajská bazalka
- chilli
- olivový olej
Očistíme maso, osolíme, opepříme a na oleji (2 lžíce na 2 porce) opečeme z každé strany asi 1-4 minuty dle tloušťky masa a tak, aby bylo maso propečené. Dáme stranou chladnout. Oloupeme mango a odkrájíme od pecky. Nakrájíme na kostky o velikosti asi 1 centimetr. Do mísy dáme šťávu z limetky, cukr, 40 ml oleje extra virgin (na 2 porce), rybí omáčku a nasekané chilli dle chuti - případně očištěné od pálivých zrníček. Promícháme.
Cibuli a zelí nakrájíme na nudličky a stejně tak i hovězí svíčkovou. Do mísy se zálivkou vložíme mango, zelí, cibuli, maso a klíčky. Vše promícháme s nasekanou thajskou bazalkou a servírujeme.
Pražma královská
- 4 pražmy zlaté
- česnek
- Rozmarýn
- citron
- mořská sůl, pepř, olivový olej
- fialky či květenství pažitky
Ryby nafiletujeme. Kůži zlehka nařízneme, aby se ryba lépe vypekla, filety osolíme a opepříme a pečeme na rozpálené pánvi na trošce oleje nejprve kůží dolů. Lehce je přitlačíme, aby se pánve dotýkaly rovnoměrně, a přidáme asi 2 větvičky rozmarýnu a 2 rozmáčknuté stroužky česneku. Když je maso téměř propečené, filety otočíme, odstavíme z ohně a necháme dojít. Při podávání můžeme rybu ozdobit jedlými květy. Hodí se fialka či květenství pažitky.
Omáčka beurre blanc
Bílá máslová omáčka se hodí především k mořským rybám. Patří mezi nejznámější francouzské omáčky a je velice jednoduchá, tedy za předpokladu, že jste přesní, u této omáčky si musíte správně načasovat i podávání.
- 5 šalotek
- 250 ml bílého vína
- 250 ml rybího vývaru
- 200 g másla
- sůl
Mrkvové pyré
- 400 g mrkve
- 100 g šalotky
- 200 ml smetany
- lžíce másla
- sůl
- pepř
Na másle necháme zesklovatět jemně nasekanou šalotku, poté k ní přidáme čerstvou mrkev. Dochutíme solí a pepřem, rozmixujeme kuchyňským mixérem.
Čokoládové brownies s borůvkami (Petr Patočka)
- 600 g 70% čokolády nebo 160 g kakaa
- 400 g cukru krystal
- 2 prášky do pečiva
- 400 g máslo
- 8 vajec
- 300 g čokoláda kousky
- 120 g hladká mouka
- 150 g borůvek
Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Pak lehce smícháme žloutkovou pěnu s rozpuštěnou čokoládou, moukou a práškem do pečiva a lehce vmícháme sníh, dáme do formy a nasypeme na povrch borůvky a sekanou čokoládu a dáme péci. Pečeme na 160 ° cca 45 minut. Pak necháme zchladnout na pokojovou teplotu a můžeme servírovat.