10. ledna 2017 14:50 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Letošní Grand restaurant festival nabídne barokní kuchyni typickou pro urozené

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Grand restaurant festival (ilustrační) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grand restaurant festival (ilustrační) | foto: MAFRA - Jan Zatorsky
BRNO Baroko na talíři je tématem osmého ročníku Grand restaurant festivalu, který nabízí lidem k ochutnání vysokou gastronomii.

Kuchyně 93 zúčastněných restaurací z celé republiky bude nabízet jídla ze surovin, které byly typické v kuchyni pro urozenou společnost 16. a 17. století, řekl v úterý na tiskové konferenci v Brně hlavní organizátor festivalu Pavel Maurer.

„Kuchyně byla založena na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené bylo telecí, kachní či račí maso. Často také hlemýždi a v přímořských oblastech samozřejmě mořské plody. Jako ingredience se používala skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina,“ uvedl Maurer. Velmi oblíbené byly omáčky, jako bešamelová, španělská, holandská. „Snažili jsme se získat co nejvíce informací, abychom dali kuchařům inspiraci. Dostali podrobnější seznam ingrediencí či námětů na recept,“ řekl Maurer.

Na jižní Moravě se letos festivalu účastní devět restaurací, většina z těch, které už nabízely menu loni. Nově je na seznamu například restaurace Rynk na Zelném trhu. Ta funguje pět měsíců na místě, kde se za čtyři roky vystřídaly tři restaurace. „Před námi zde zkrachovala snaha o luxusní restauraci. Věřím, že se nám daří oslovit širší skupinu lidí,“ řekl Petr Kalivoda z vedení restaurace. Letos podruhé se podařilo dostat na festival alespoň jednu restauraci z každého kraje.

Lidé si mohou koupit voucher od 250 do 600 korun podle toho, jestli chtějí jedno-, dvou- či tříchodové menu. „Zpravidla když už lidé vyrazí, tak si koupí tříchodové. Takových je 90 procent,“ řekl Maurer. Restaurace budou menu nabízet od 15. ledna do 28. února. Nabídka restaurací i množství volných míst je na webu www.grandrestaurantfestival.cz.

O letošní ročník by mohl být rekordní zájem. Lidé už si koupili 20 tisíc degustací, loni se jich prodalo 32 tisíc.

Maurer, který léta pořádá Prague Food Festival, také každoročně vydává Maurerův výběr Grand-restaurant. Je v něm zhruba 800 prověřených restaurací ze všech krajů. „Přesto i podniky, které už jsou zavedené a mají určitou popularitu, zanikají. Každoročně jich je zhruba 50, ale nové zase vznikají,“ řekl Maurer.

Pro lidi, kteří si chtějí užít nejen jídlo, připravili organizátoři v Praze na zahájení festivalu program nazvaný Půlnoční baroko v Prolog baru. O následujících víkendech je možné absolvovat gastronomickou procházku s Pavlem Maurerem či se objednat na výlet Mňam busem či Mňam limuzínou.

ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz