27. dubna 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Medvědí česnek, rostlina nabitá
energií. Kde roste a co s ním?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Medvědí česnek roste ve volné přírodě od konce března do poloviny května. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Medvědí česnek roste ve volné přírodě od konce března do poloviny května. | foto: Shutterstock
Jaro je tu a s ním i medvědí česnek – první zelené lupení, které nám příroda po zimě posílá. Kde roste a jak s ním v kuchyni naložit?

Dušená mrkev, kapusta, zelí. Pokud ctíte sezonu, musí se vám tenhle trojlístek koncem března už trochu zajídat. Už aby to bylo – něco nového, zeleného, čerstvého! Medvědí česnek je jedna z prvních rostlin, které na jaře raší, a tohle předsezonní puzení zažene spolehlivě. Navíc je doslova nabitý vitaminy a energií.

Říká se, že za přívlastek medvědí opravdu vděčí medvědům – po dlouhém zimním spánku jej prý s oblibou vyhledávali a za lány své oblíbené jarní pochoutky dokázali putovat i desítky kilometrů. Podle jiných zdrojů takhle česnekové listy pojmenovali už staří Germáni – věřili, že jim dodají medvědí sílu.

Hvězdou oceněný šéfkuchař:

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, michelinskou hvězdou oceněný šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

Ať tak nebo tak, pokud jste kouzlu medvědího česneku ještě nepropadli, je na čase to napravit. V kuchyni s ním nemůžete šlápnout vedle, dá se použít na desítky způsobů – jako čerstvá bylinka i na tepelné zpracování. Zatímco u česneku kuchyňského se používají stroužky, u medvědího si kuchaři cení hlavně listů (použít se dá i květ či cibulka, ale onu jemnou a současně stále charakteristicky štiplavou chuť a vůni jídlu dodají právě listy).

Můžete je přidat do všeho, kam měl přijít česnek či pažitka, připravit z nich pesto či salát, posypat chleba s máslem i vařené brambory nebo listy jednoduše spařte a podávejte jako listový špenát místo toho klasického ochuceného česnekem. S kapkou másla a špetkou soli bude chutnat báječně.

Medvědí česnek přidejte do špenátu

Pokud je na vás medvědí špenát napoprvé trochu velké sousto, vyzkoušejte variantu podle Romana Pauluse, šéfkuchaře restaurace pražského hotelu Alcron: "Do špenátu můžete přidat jen pár listů medvědího česneku, jídlo skvěle dochutí, ale dominantní chuť nepřebije. Stejně tak je možné připravit špenátovou polévku nebo salát – nemusíte používat výhradně medvědí česnek, opět stačí pár listů," popisuje s tím, že sám medvědí česnek nejraději kombinuje s jehněčím– před pečením maso do aromatických zelených listů jednoduše zabalí.

Polévka z medvědího česneku s pošírovaným vejcem

Budete potřebovat:
* 200 g medvědího česneku
* 100 ml smetany
* 500 ml kuřecího vývaru
* 50 g brambor
* 50 g šalotky
* 50 g suchého bílého vína
* 4 vejce
* máslo
* sůl, pepř z mlýnku

Postup: Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme smetanu a najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník). Před podáváním našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce „vaříme“ nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.


Velkou výhodou medvědího česneku je to, že roste ve volné přírodě; v našich zeměpisných šířkách od konce března do poloviny května. Hledejte na vlhkých stinných místech (sázkou na jistotu jsou lužní lesy; v Praze se dá najít v Šárce či u Hladové zdi) a pozor na konvalinky – jejich trsy oválných zašpičatělých listů jsou těm medvědím na první pohled dost podobné. Při bližším pohledu už se pár rozdílů najde (nehledě na květ jsou listy konvalinek z rubu lesklé, medvědí česnek jednoznačně matný), nejspolehlivějším vodítkem je ale typická štiplavá vůně.

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitaminech, jestli jste si ho ale přinesli nůši a nechcete se jej vzdát, nasekejte listy do mrazáku podobně jako petrželku. Pár dní vydrží i ve skleničce s vodou nebo v lednici, zabalený do vlhké utěrky.

Připravila Iva Pospíšilová
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz