15. února 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Papája je nejlepší čerstvá.
Hodí se i do dezertů a džemů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Papája | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Papája | foto: Shutterstock
Papája je nejen vynikající, ale také léčivá. Díky zajímavé melounové chuti její obliba v Česku roste. Vedle ananasu a manga patří mezi tři nejprodávanější exotické druhy ovoce. Jaké léčivé účinky ale vlastně má a do jakých receptů ji použít? Server Lidovky.cz přináší pár tipů.

Papája melounová se konzumuje především čerstvá, někdy však její chuť bývá nevýrazná, což je způsobeno tím, že se sklízí předčasně kvůli exportu. Pokud však dobře dozraje voní po meruňkách a chutná po melounech.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejlepší je nakrájená na plátky, které se pokapou šťávou z citronů. Hodí se do ovocných salátů a dají se z ní připravit výtečné kompoty a džemy. její chuť se skvěle doplňuje s mořskými plody.

Uprostřed plodu, který má oranžovou až červenou barvu, se skrývají černá semínka. Ta mají velice ostrou chuť a využívají se také jako náhrážka pepře.

Papája obsahuje enzymy, vitamin C a provitamin A, hořčík, vápník, ale také železo a sodík. Kombinace těchto látek má na tělo blahodárné účinky. Její konzumace posiluje imunitní systém a krevní oběh. Pozitivní vliv má také na trávení.

Recepty z papáji

Tvarohový dezert s papájou
Na omáčku budeme potřebovat 2 nakrájená kiwi, která se povaří asi deset minut v pomerančové šťávě. Poté celou směs rozmixujeme. Tvarohové těsto připravíme z cukru, pomerančové kůry, tvarohu, škrobu a žloutku. Vše prošleháme dohladka a přidáme rozmačkanou papáju. Do tvarohové směsi přidáme ještě 3 lžíce omáčky z kiwi a bílky s cukrem vyšlehané do tuha. Těsto vložíme do vymazaných formiček, které vyrovnáme na pekáčku. Ten zalijeme vodou a pekáček přikryjeme alobalem. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme zhruba hodinu.

Papája s krevetami

Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Poté, co zesklovatí přidáme rýži a krátce smažíme. Přidáme vývar a na míném ohni dusíme zhruba 40 minut. Do rýže přidáme krevety pokapané citronovou šťávou a ještě chvíli povaříme. Z rozpůlené papáji odstraníme semínka a naplníme rýží s krevetami. Ochutíme a vložíme na 15 minut do předehřáté trouby.

 

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz