7. března 2017 6:58 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Připravte si doma očistnou koriandrovou polévku

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Koriandrová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Koriandrová polévka | foto: Tajemství dobrého vývaru
V tomto receptu můžete použít jakýkoli vývar nebo bujon včetně Léčivého elixíru ze zeleniny. Je vynikající, když se chcete pročistit, nebo když jste to nějakou dobu před tím přeháněli s jídlem a chcete se zase vrátit do správných kolejí. Výborně chutná a vaše střeva ji budou milovat.

Očistná koriandrová polévka

(jednoduchá polévka na cestu)

  • 1 polévková lžíce kokosového oleje, přepuštěného másla (ghí) nebo másla
  • 1 polévková lžíce směsi provensálského koření; pokud ho nemáte po ruce, použijte: 2 čajové lžičky tymiánu, 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky fenyklu
  • 2 šálky pórku nakrájeného na plátky
  • 3 šálky nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 šálky vývaru z kostí, masového nebo
  • zeleninového vývaru – čím bude vývar chutnější, tím méně koření v polévce budete potřebovat
  • 1 mrkev na plátky
  • 2 cukety na plátky
  • 1 lžička mořské soli
  • černý pepř k dochucení

Do rendlíku dejte kokosový olej, koření a pórek a na mírném plamenu restujte 2 až 3 minuty. Přidejte koriandr a restujte na mírném plamenu další 2 minuty; odstavte z plotny a odložte stranou. V jiném rendlíku nechejte probublávat vývar z kostí s mrkví po dobu 5 minut, nebo dokud mrkev nezměkne. Přidejte plátky cukety a nechejte probublávat další minutu. Tuto směs přelijte do rendlíku s kokosovým olejem, kořením, pórkem a koriandrem. Pomocí ponorného mixéru (nebo kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S) rozmixujte zeleninu dohladka. Polévka je nyní připravena k podávání. Osolte a opepřete.

Návod na polévku do termosky: Pokud chcete tuto polévku pít z termosky, orestujte kokosový olej a koření v jednom rendlíku; vývar a nakrájenou zeleninu dejte do kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte ho do rendlíku s kokosovým olejem a kořením; přiveďte k varu a dobře promíchejte. Odstavte ze sporáku a nalijte polévku do termosky. Zelenina se uvaří ve vývaru v termosce a vy budete mít připravený svůj oběd. Osolte a opepřete.

Jak podávat
Jestliže děláte očistu organismu, snězte polévku, tak jak je. Chcete-li ji mít sytější, přidejte do ní podle chuti mleté maso, zbylé kusy masa nebo kuřete, vajíčka nebo uvařené obiloviny. Podávejte s mayiným finským kváskovým žitným chlebem nebo s bylinkovým chlebem.

Recept vyšel v kuchařce Tajemství dobrého vývaru od autorky Louise L. Hayové, kterou vydalo nakladateství Pragma.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.