9. srpna 2017 6:15 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

TRČKA: Presíčko či kapučínko. Když číšníci používají zdrobněliny, je to katastrofa

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 12Diskuse
Číšník | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Číšník | foto: Shutterstock

Před časem jsme se s manželkou přestěhovali. Se slzou v oku jsme opustili rušný, tepající Karlín, novodobý ráj gastronomie, kde přibývají restaurace, bistra a kavárny jako houby po dešti a o zábavu není nouze. V rámci průzkumu okolí a mapování gastroscény nového bydliště jsem se jednoho vlahého večera ocitl v zahradní restauraci penzionu Větrník.

Chtěl jsem si dát jen něco malého k snědku a zahnat žízeň. Usadil jsem se na příjemné zahrádce a připadal jsem si jak někde na vsi. Úplný klid...

Po krátké chvilce přišel číšník, střední věk, na první pohled zkušený matador.

O tom, že tohle řemeslo dělá pěknou řádku let nebylo pochyb. Zkušeně a sám zvládal celou zahrádku a nechyběla mu přirozená elegance...

Pozoroval jsem ho se zájmem a zdálo se, že je perfektní. Pak to ale přišlo.

Mladému páru u vedlejšího stolu, který již dojedl hlavní chody předkládá znovu lístky a koncertuje: „Dáte si dezertík? Můžu nabídnout kávičku? Digestívek?“ Zpozorním. V hlavě mi okamžitě naskakuje vzpomínka na naši americkou lektorku v Culinary Institutu v New Yorku, která nás už tehdy prosila: „Nikdy nepoužívejte zdrobněliny v hovoru s dospělými!“ „A jakou máte kávu?“ ptá se mladík. „Presíčko, kapučínko nebo latté,“ pohotově sází číšník. Je to takřka učebnicový příklad plejády zdrobnělinek, lépe bych to nesvedl.

Čas od času slýchávám podobné výrazy i jinde, naše restaurace nevyjímaje. Vím, dere se to občas z pusy tak nějak samo, dobře si na to vzpomínám.

A tak jediné, co asi obsluze zbývá, je zkrátka hlídat se. No a v Pizza Nuova to mají zase o něco jednodušší, poměr dospělých a dětských hostů je pro používání zdrobnělinek velmi příznivý... ?

Filip Trčka

Filip Trčka sám sebe s nadsázkou označuje jako restauračního voyera. Ve své pracovní době (i mimo ni) chodí do restaurací Ambiente, všímá si chyb, upozorňuje na ně a pomáhá je odstraňovat. Zkušeností na to má dost – v roce 1997 nastoupil do Pasta Fresca, byl manažerem v Mánesce, později vedl servis v La Degustation Bohême Bourgeoise. Bezmála tři roky působil také v newyorské Hospodě.

Filip Trčka
  • 12Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.