15. července 2015 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

ZAHÁLKA: Návrat ke kořenům. Instantní polévka nestačí, nejsme chodící popelnice

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jaroslav Zahálka | foto: Archiv Jaroslava Zahálky
Všiml jsem si, že posledních pár let, se lidé začali více poohlížet po lokálních produktech a vůbec začali více vařit podle našich babiček. Tento trend vnímám hlavně se začátkem krize a také díky větší medializaci, jak to v našich restauracích někdy vypadá a z čeho jsou schopné některé podniky vařit a v jakých podmínkách.

Přátelé a lidé z mého okolí začali vyhledávat lokální suroviny a restaurace, které si většinu připravují sami z domácích produktů od domácího pečiva, polévky až po dezerty. 

Také to vidím u hostů v restauraci, co začali preferovat, a na mých kurzech vaření, kdy znalosti kurzistů (jedná se většinou o amatérské kuchaře, kteří si vaření užívají jako příjemné uvolnění od své práce) stále rostou a někdy, a to se smutným srdcem přiznávám, jsou větší než u některých kuchařů, kteří se tímto oborem živí.

Začali jsme si víc uvědomovat, že jsme to, co jíme a že bychom se také podle toho měli stravovat, a že nejsme jen chodící popelnice, kterým stačí instantní polévka s jídlem z konzervy plné různých zvýrazňovačů chutí a okolo masa a zeleniny to jen proběhlo. 

Nejlépe to vše pak zakápnou polévkovým kořením? Přece dobře se najíst není tak složité, stačí si koupit celé kuře, naporcovat ho, z kostí udělat vývar a z masa něco dobrého, k tomu si koupit čerstvou zeleninu a je to. Vždyť takhle vařily už naše babičky a já jsem také na takovém jídle vyrůstal. 

Jaroslav Zahálka

Jaroslav Zahálka je šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích. 

Domácí sádlo, škvarky, maso, zelenina ze zahrádky, kuřata, co běhala po dvoře atd. Vím, že všichni nemají ty možnosti, ale už není takový problém si maso koupit u řezníka nebo přímo na farmě. 

Dojít si na borůvky do lesa, udělat skvělé knedlíky nebo nasbírat třešně a višně a upéct bublaninu. Tuto filozofii se snažím přenést i do restaurace, kde vařím, a vše, co se dá, si vyrobím. Pečivo upeču, a když chci škvarky a sádlo, tak si ho vyškvařím a podobně. Vím, že to jde, i když to stojí trochu víc úsilí a práce. Je uspěchaná doba, ale na jídlo, tedy dobré jídlo, bychom si měli udělat čas všichni, přeci jen jde o naše zdraví. Jediné, co doopravdy musíme, je spát, pít a dobře jíst.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český sommeliér Jakub Přibyl a a nově také šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka. 

 

Jaroslav Zahálka
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz