Nekynutý mazanec
- 170 g tuku Stella
- 200 g bílého tofu
- 180 g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový
- 350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schär Pattiserie apod., 50 g může být pohankové)
- 2 velká vejce + 1 na potření
- 50 g velkých rozinek namočených do 2 polévkových lžic tuzemáku
- 1 polévková lžíce tuzemáku do těsta
- 50 g sušeného ovoce
- 50 g sekaných mandlí
- 3 kávové lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky)
- 1 polévková lžíce kůry z bio citronu nebo pomeranče
- 2 polévkové lžíce šťávy z citronu či pomeranče
- 1 lžíce psyllia
- 1 kávová lžička guarové moučky
- 50 ml vlažného rostlinného mléka (nemusí být, podle hustoty těsta)
Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.
Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme rozmixované tofu a následně tuzemák, citrónovou kůru a šťávu a zašleháme, až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170°C. Plech potáhneme pečícím papírem. K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psyllium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.
Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky až je špejle zapíchnutá do středu suchá. Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme.
Místo velkého kynutého mazance zkuste třeba i malé bochánky. Vytvarujte je navlhčenýma rukama do košíčků nebo formy na muffiny. Pečte kratší dobu, přibližně 20 – 25 minut.
Medový beránek s jablky
- 250 g hladké bezlepkové mouky
- 50 ml tuzemáku
- 50 g rozinek
- 1 balíček kypřícího prášku
- 100 g cukru nebo třtinového cukru
- 50 g vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- 2 středně velká jablka
- 200 ml oleje
- 4 vejce
- 3 polévkové lžíce medu
- tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)
Recept je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud byste chtěli používat moderní silikonové či nové nerezové formy, raději udělejte beránka z poloviny ingrediencí. Beránek s jablky je vláčný, krásně drží tvar, je bez lepku i mléka a chuťově lepšího snad nenajdete.
- omyté rozinky den předem namočíme do tuzemáku.
- Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s tuzemákem. Oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou a strouhankou.
- Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160°C asi 30 minut.
- Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.
Recepty vyšly v knize Radčina kuchařka bez lepku, kterou vydalo nakladatelství Grada.