Kmín římský je důležitou součástí indické kuchyně a jednou ze složek kari koření, dodává mu jeho charakteristickou vůni, a garam masaly. Nejvíce se využívá v indické, asijské, mexické, ale také arabské kuchyni. Výborně ladí s kuskusem, skvělý je do chilli con carne a hojně se používá při přípravě dušených mas. Používá při nakládání zeleniny, uzenin i sýrů či kysaného zelí.
Zázračné zlaté koření. Kurkuma prospívá celému organismu |
Římský kmín je velmi aromatický a má hořkou chuť. Mnozí jej označují za účinný přírodní lék proti nadýmání a plynatosti. Jeho konzumace se doporučuje i při zažívacích obtížích. K masu se přidává právě kvůli tomu, že pomáhá s trávením těžkých jídel. Římský kmín má prý také protizánětlivé účinky.
Římský kmín obsahuje množství zdraví prospěšných látek: minerály (vápník, železo zinek), vitamin B, cuminaldehyd, ftalidy, polyacetylény, silice a proteiny. Koření se získává ze semen rostliny Cuminum cyminum (šabrej kmínovitý). Od běžného kmínu se liší velikostí, chutí, vůní a světlejší barvou.
Indická limonáda
Rozpulte citron. Nalijte vodu do mísy. Do vody vymačkejte šťávu z citronu. Přidejte sůl, cukr a římský kmín. Míchejte, až se vše rozpustí. Nalijte do sklenic, přidejte led a lístky máty. |