130 let
Svíčková od šéfkuchaře Frencla Romana, Café Savoy

Svíčková od šéfkuchaře Frencla Romana, Café Savoy | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Restaurace, vaříte svíčkovou? Stát vás ´vyznamená´. Experti se diví

Ekonomika
  •   21:08
PRAHA - Stejně jako je nemyslitelné opustit Neapol a neochutnat tradiční pizzu Margheritu či z Alsaska zmizet bez snědení alespoň jedné porce Tarte flambée, neměl by turista z Česka odjíždět, aniž by si pochutnal na některé z našich regionálních či národních specialit. Alespoň taková je představa tvůrců programu Czech Specials, který zastřešuje státní agentura pro podporu cestovního ruchu CzechTourism.

Modrobílou nálepkou Czech Specials jsou označené restaurace, které servírují české národní jídlo, za které byla stanovena svíčková s knedlíkem. Kromě něj musejí nabízet ještě alespoň jednu regionální specialitu a splnit podmínky programu, například mít uniformované číšníky, čisté toalety a splňovat hygienické předpisy.

Podle generálního sekretáře Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka jde o dostatečná kritéria. "Pokud restaurace splní aspoň toto, nemusíme se tam bát pustit hosta. Projekt startuje a nemůžeme chtít ode všech restaurací, aby prodávaly jenom české speciality," řekl Stárek.

Značku získalo 20 restaurací
Státní agentura CzechTourism projektu věří natolik, že z rozpočtu na jeho propagaci už vyčlenila statisíce. "Utratili jsme sedm set tisíc za brožury, internetové stránky a jednu zaměstnankyni, která se projektu věnuje na plný úvazek. Do konce roku plánujeme utratit ještě milion korun," řekl LN mluvčí agentury Filip Remenec.

Certifikace a kontrola v programu je ale podle kritiků příliš mírná. "Z drtivé většiny se kritéria kryjí se současnou legislativou a tím kryjí samozřejmý standard. Vůbec se nehodnotí například čerstvost použitých surovin. Restaurace může klidně vařit z prášku a mražených polotovarů," kritizuje projekt Martin Kuciel, který hodnotí restaurace pro časopis Týden a je autorem známého blogu Cuketka.cz.

Další podrobnosti čtete v podnělním vydání deníku



Autor: Ondřej Malý