130 let

Cake salé

Česko

Tento jemný chléb ochucený sušenými rajčaty, kapary a bazalkou je dítkem vzešlým z poněkud nesmělého prolínání britské a francouzské kuchyně. Na počátku stál britský podlouhlý piškotový moučník, u nás známý jako biskupský chlebíček. Ten z nejasného důvodu zaujal francouzskou zmlsanou mysl, která jej následně začala přetvářet do nové, francouzské podoby, a to tak náruživě, že sladká chuť byla nahrazena chutí slanou. Výsledkem se stal jakýsi slaný chlebíček, který Francouzi znají coby „cake salé“, kde „cake“ je anglickým označením pro sladký koláč a „salé“ francouzským výrazem pro „slaný“.

Až jej budete péci, připravte se na to, že bude z trouby vypouštět naprosto úžasné vůně, a váš úmysl nechat jej vychladnout může zůstat bez odezvy. Podávejte jej tedy klidně teplý, nakrájený na plátky, v doprovodu lehkého zeleninového salátu. Necháte-li jemný chléb vychladnout, nakrájejte jej na kostky a podávejte k večernímu drinku.

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Tvrdý sýr nastrouháme, sušená rajčata nakrájíme na kousky a bazalku nadrobno nasekáme. Mouku prosejeme a promícháme s kypřicím práškem.

Ve velké míse rozšleháme vejce a vmícháme do nich olivový olej a mléko. Osolíme, opepříme a přidáme mouku s kypřicím práškem.

Nakonec do mísy přidáme strouhaný sýr, nakrájená sušená rajčata, kapary a bazalku a důkladně promícháme.

Směs nalijeme do máslem vymazané a hladkou moukou vysypané podlouhlé formy (na biskupský chlebíček), vložíme do trouby a pečeme 45 minut, až je chléb zcela propečený a na povrchu zlatavý.

Necháme trochu vychladnout a vyklopíme.

Namísto jednoho ochuceného chleba můžete upéci malé bochánky, přičemž na jejich pečení se nejlépe hodí formičky na muffiny ve tvaru hlubšího košíčku. Způsob přípravy zůstává zcela stejný, jen doba pečení se krátí o asi 20 minut.

čerstvé bazalky, petrželky a pažitky Jistý punc svéhlavé osobitosti

POTŘEBUJEME:

200 g polohrubé mouky

1 sáček kypřicího prášku

3 větší vejce

100 g tvrdého sýra pikantnější chuti

(Primátor, Madeland, Emmental)

100 ml olivového oleje

100 ml mléka

100 g sušených rajčat

25 g kaparů

2 lžíce čerstvé bazalky

sůl a čerstvě mletý pepř

kousek másla + hladká mouka na

vymazání a vysypání formy

***

4 další rady, jak vylepšit chleba

1 Jednou z nejtradičnějších francouzských variant je šunka + zelené olivy. Prvních 5 ingrediencí zůstává stejných jako výše a dále se do těsta přidá suché bílé víno (100 ml), libová šunka nakrájená na kostičky (200 g), zelené olivy nakrájené na kolečka (100 g) a čerstvý tymián (2 lžíce).

2 Lehký přímořský řecký větřík zavane při nakrojení jemného chleba s fetou a čerstvými bylinkami. Při jeho přípravě zůstává prvních 6 ingrediencí stejných jako výše a doprovodem se jim stává sýr Feta nakrájený na kostičky (200 g) a směs nadrobno nasekané (4 lžíce).

3 v sobě nosí kombinace červené papriky a ančovičkové pasty. I zde zůstává prvních 6 ingrediencí zachováno, změna nastává v přidání 1 červené papriky nakrájené na proužky a krátce osmahnuté na pánvi, čerstvého oregana (1 lžíce) a ančovičkové pasty (50 g), která je rozprostřena na polovinu těsta nalitou do formy a přikryta druhou polovinou těsta.

4 Nenadálá a velmi harmonická je příchuť niva + čerstvá hruška. Prvních 6 ingrediencí opět zůstává neměnných a navrch přijdou 2 hrušky zbavené jádřince a nakrájené na kousky a pěkně uzrálá niva (150 g), rozdrobená na středně velké kousky.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás