130 let

Jak správně připravit šopský salát

Česko

Šopský salát má domovinu v bulharské kuchyni – konkrétně v okolí Sofie a Dupnice. Začali ho kdysi dávno připravovat Šopové, obyvatelé této oblasti. Salát se později rozšířil do mezinárodních kuchyní a zabydlel se nejen na samotném balkánském poloostrově, ale také v Německu, Rakousku nebo Polsku. Češi si s radostí „šopák“ přivlastnili a k nedělnímu obědu si ho připravují poměrně často. Bohužel si recept upravují podle sebe a nejednoho Bulhara by mohl takovýto rádoby šopák urazit.

Jak připravit pravý šopský salát nám poradil Alexi Borisov, který se vaření věnuje více než 25 let a v roce 1990 si otevřel svoji první restauraci. Bulharskou kuchyni představoval i v televizním pořadu o vaření. „Češi dělají při přípravě mnoho chyb. Mezi hlavní patří to, že papriku neopečou na grilu. Dalším faux pax je zálivka. Ta do šopského salátu nepatří,“ popisuje zásadní chyby Borisov. V Bulharsku se šopský salát podává před jídlem a většinou k němu dostanete pálenku rakiji. „Pro pravý požitek ze salátu doporučuji zakoupit velkou lahev a hlavně mít dostatek času,“ dává typ na pravý kulinářský požitek Borisov.

NA 1 PORCI POTŘEBUJEME:

125 g rajčat

125 g okurek

1/2 papriky

1/2 středně velké červené

cibule

50 g ovčího či balkánského

sýra

sůl, olivový olej, petržel

POSTUP:

1. Nejprve dejte na gril opéct kapii. 2. Než se opeče, oloupejte okurku a nakrájejte ji na větší (asi na 1 až 1,5 cm) kostičky. Omytá a očištěná rajčata nakrájejte rovněž na kostky. Červenou cibuli rozkrájejte na dlouhé proužky. 3. Z opečené kapie odstraňte černou slupku, zbavte ji jádřinců, nakrájejte ji na menší části a přidejte ji k již naporcované zelenině. 4. Vše trochu osolte a zakapejte olivovým olejem. 5. Přidejte najemno nakrájenou čerstvou petrželku a nakonec lehce promíchejte dřevěnou vařečkou. 6. Salát naporcujte na talíře a na úplný závěr jej posypte nahrubo nastrouhaným ovčím nebo balkánským sýrem. Šopský salát se podává ihned po jeho přípravě. Skvělého gurmánského zážitku docílíte, když jej budete zapíjet pálenkou rakijí.

Tipy a triky profesionála

1Veškerou zeleninu je nutné vyndat z ledničky delší dobu před přípravou. Zelenina v salátu totiž nesmí být studená. 2Kapii či jinou papriku, která se opéká na roštu, je nutné dělat zprudka a nebát se ji opéct až do černé barvy. Poté teplou papriku nechte odpočinout v uzavřené nádobě, čímž půjde slupka lépe odstranit. Grilování papriky doma se

nedoporučuje. V troubě se totiž paprika zadusí a zkašovatí. 3Rajčata do salátu nesmí být příliš měkká, protože jinak by se nedala dobře krájet a vznikla by nevzhledná „kaše“. Vyhýbejte se holandským či španělským rajčatům, která postrádají chuť slunce. Preferujte domácí rajčata a kupujte raději plody se stonky.

4Okurky jsou nejvhodnější salátové, i když ani čerstvé nakládačky nejsou k zahození. 5Kvůli vizuální stránce se preferuje používat červená cibule, která má výhodu i v tom, že tolik nepálí. Je však možné ji obměnit jarní cibulkou. 6V Bulharsku se na tento salát používá sýr s názvem Sirane,

kterému je nejbližší náš balkánský sýr. Pokud nemáte k dispozici ani ten, klidně můžete použít třeba sýr feta. 7Kdo má rád olivy, může jimi bez problémů pokrm ozdobit. 8Hotový salát už v žádném případě nedávejte vychladit, ale ihned ho podávejte...

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás