Podobně reaguje i hlavní český hygienik Michael Vít. „Při zmíněné klíčové teplotě 70 stupňů Celsia se v České republice připravují jídla zcela běžně, jde o součást kulinární praxe. Je tedy naprosto jasné, že virus v masu nemůže přežít,“ říká.
O bezpečnosti konzumace drůbežího masa je přesvědčen také ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Riziko nehrozí, lidé nemusí mít strach. Nicméně pro zacházení s drůbežím masem platí obecná pravidla. To znamená: nedávat syrové maso do styku s jakoukoli jinou potravinou a důkladně je tepelně upravovat,“ říká Gandalovič.
Smrtelný vir ptačí chřipky H5N1 je přenosný na člověka. V Asii této nemoci podlehlo několik osob. Lékaři už naštěstí na zákeřnou chorobu objevili účinný lék - Tamiflu. Česko ho podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka má dostatečnou zásobu. Ptačí chřipkou se člověk může nakazit zejména v případě, kdy se dostane do přímého kontaktu s nemocným zvířetem.
Nebezpečí hrozí, i pokud by se ho dotýkal bez rukavic nebo s ním jinak manipuloval. Proto i pro odborníky, kteří zasahují na postižených místech, platí přísná bezpečnostní opatření. Po zásahu na farmě navíc všichni preventivně dostanou tamiflu.
Další podrobnosti o ptačí chřipce si přečtěte v dnešním vydání deníku |