Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Esprit

Recept spolumajitele Kro a Almy: Uvařte si pstruha s Oslo omáčkou, fenyklovým salátem a miso brambory

Recept spolumajitele Kro a Almy Vojtěcha Václavíka. foto: Archiv AlmaLidovky.cz

Recept
„Tento recept se nese v duchu, jak sám rád vařím. Je plný surovin, které mě baví, ale nejsou žádné dogma. Naopak můžete dle sezóny a dostupnosti použít, co máte sami rádi,“ píše kuchař Vojtěch Václavík, spolumajitel a zakladatel bister Kro a pražské restaurace Alma, ke svému receptu.
  9:00

Co budete potřebovat?

Ryba

500 g lososovitého pstruha, filet s kůží

300 g soli

100 g cukru

10 g fenyklového semínka

Na pánvi rozpálíme trochu oleje nebo přepuštěného másla a vložíme filet kůží...

Oslo omáčka

sojovka

hnědé (oříškové) máslo nebo výpek z pánve

1/2 šalotky

hrst fenyklových stonků

kapary

hrubozrnná hořčice nebo naložené hořčičné semínko

Ingredience na recept kuchaře Vojtěcha Václavíka.

Zelenina

300 g sezónní zeleniny (zelí, kedlubna, mrkev, kadeřávek, pórek...)

10 ml tamari, garumu, popř. rybí omáčky

20 g másla

Brambory

200 g brambor, malých ideálně Grenaile

lžíce misa

máslo

Brambory omyjeme a uvaříme doměkka cca 20 minut nebo pečeme v troubě 20 minut...

Salát

300 g fenyklu, řepy barevné, mrkve nebo jiné zeleniny

15 ml octa

25 ml řepkového/olivového oleje

15 g citronové šťávy

10 g medu

tabasco

sůl

Filet očistíme a vykostíme pinzetou. Fenyklové semínko opečeme na sucho na horké pánvi a překrájíme nebo rozdrtíme v hmoždíři. Smícháme se solí (sůl z ryby vytáhne přebytečnou vodu, maso se krásně zpevní a po upečení se dá servírovat lžící) a cukrem a směsí zasypeme celý filet. Dáme ho do lednice a po 30 minutách opláchneme pod studenou vodou, osušíme papírovou utěrkou a dáme stranou.

Sůl z ryby vytáhne přebytečnou vodu, maso se krásně zpevní a po upečení se dá...

Připravíme si brambory. Omyjeme je a uvaříme doměkka cca 20 minut nebo pečeme v troubě 20 minut při 200 °C. V rendlíku prohodíme s lžící misa, máslem. Až bude vše hotové, servírujeme je posypané pažitkou nebo jinou zelenou bylinkou.

Než se uvaří brambory, připravíme si salát. Ingredience na zálivku smícháme a dáme stranou. Zeleninu očistíme, z fenyklu odkrojíme stonky, které oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme je do omáčky. Nať otrháme a necháme do salátu. Ze zbytku zeleniny vytvoříme tenké plátky, můžeme si pomoct mandolínou, struhadlem nebo je můžeme na tenko pokrájet.

Brambory omyjeme a uvaříme doměkka cca 20 minut nebo pečeme v troubě 20 minut...

Pro extra křupavost necháme zeleninu chvilku ležet v ledové vodě. Následně promícháme se zálivkou, popřípadě jen ochutíme olejem, solí a octem nebo citrusovou šťávou. Můžeme posypat praženými oříšky nebo smaženou cibulkou.

Následně si připravíme přílohu v podobě sezónní zeleniny. Na rozpálené pánvi ji zprudka orestujeme, stačí asi 2 minuty, zakápneme tamari nebo rybí omáčkou, přidáme čerstvé máslo. Šťáva ze zeleniny, tamari a máslo vytvoří emulzi, která zeleninu krásně obalí a dochutí. Zelenina by měla být hezky křupavá na skus.

Na rozpálené pánvi zprudka orestujeme zeleninu, stačí asi 2 minuty, zakápneme...

Na pánvi rozpálíme trochu oleje nebo přepuštěného másla a vložíme filet kůží dolů. Opékáme pozvolna asi 5 minut, přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit. Otočíme filet kůží nahoru.

Pečeme dalších zhruba 5 minut (záleží na tloušťce filetu, můžeme si pomoci teploměrem). Následně otočíme a glazujeme máslem z pánve. Hotový filet dáme stranou na teplé místo v kuchyni odležet asi na 10 minut. Jde nám o to mít filet uvnitř upečený medium na cca 50 °C.

Recept spolumajitele Kro a Almy Vojtěcha Václavíka.

Zbylé máslo a výpek z pánve přelijeme do rendlíku a přidáme zbytek ingrediencí na Oslo omáčku. Zamícháme a vše společně podáváme.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...