Malý kulatý plod má tenkou kožovitou růžovou slupku, která se snadno loupe. Pod ní se skrývá bílá dužina s jemnou chutí, která se mění v závislosti na ingrediencích, se kterými ovoce kombinujete. Je popisována jako chuť hroznového vína nebo kompotovaných mandarinek. Uvnitř plodu je pecka velikosti fazole, která není jedlá. Po dvou dnech sušení ji ale můžeme zasadit a zkusit si vypěstovat liči doma.
ČTĚTE TAKÉ: |
Čínské jahody, tak se ovoci pouze přezdívá. Pravý název je ale liči čínské či dvouslivák lahodný. Pochází z Číny, kde je považováno za ovoce zamilovaných. Dozrává na velkých stromech, které se dožívají až 300 let a dorůstají do výšky deseti metrů. Často se pěstují jako okrasné dřeviny.
Liči v domácí lékárničce
Dužina liči pomáhá při kašli či bolestech žaludku. Využívají se ale i další části. Čaj ze slupek se využívá jako podpůrná léčba neštovic. Rozemletá semena slouží jako přírodní analgetikum. Liči obsahuje značné množství vitamínu C, B1 a B2. Dále také vápník, sodík, fosfor i hořčík. Spekuluje se o příznivém vlivu při léčbě rakoviny. Nadměrná konzumace (více než 300 kusů denně) ale může způsobit zimnici či krvácení.
Čerstvé liči je určené k okamžité konzumaci. Dobré vydrží jen několik dní. Nejlepší je v ovocných salátech, jako součást sorbetů a koktejlů. Prodává se ale i sušená varianta, která se v Číně používá třeba k slazení čaje. Ovoce je možné používat i jako součást slaných pokrmů.
Recept na liči cupcake podle Ivety FabešovéPočet porcí: 12
Troubu předehřejeme na 180°C. Do formiček na cupcake dáme 12 papírových košíčků. V míse smícháme pyré, mléko a extrakt. Elektrickým mixérem smícháme máslo a cukr do světlé pěny. Přidáme vejce a bílky. V jiné míse smícháme suché ingredience a přimícháme k máslové směsi. Nakonec vmícháme pyré. Plníme košíčky a vložíme do trouby na 25 minut. |