130 let

Petty zemřel 3. října 2017. | foto: ČTK

American Girl nebo Free Fallin‘. Poslechněte si největší hity Toma Pettyho

Kultura
  •   13:14
V pondělí zemřel ve věku 66 let na srdeční selhání americký zpěvák, kytarista a skladatel Tom Petty. Úspěšný hudebník vystupoval hlavně se svou kapelou The Heartbreakers. Připomeňme si sedm písní z dlouhého seznamu jeho hitů.

Tom Petty se v hudbě pohyboval více než čtyřicet let. Prodal těžko uvěřitelných 8 milionů nosičů svých nahrávek. Pod uměleckým pseudonymem Charlie T. Wilbury spolupracoval třeba i s Bobem Dylanem nebo Royem Orbisonem.

American Girl (1976)

I přes svůj název píseň American Girl v USA propadla. Úspěch ale slavila v Anglii, kde posluchači ocenili zemitý rokenrol dosud téměř neznámé skupiny The Hearbreakers.

zdroj: www.youtube.com

Refugee (1979)

Skupina the Heartbreakers se potýkala se svou nahrávací společností. Petty napsal, údajně ve vzteku, skladbu, ve které se z tohoto nezdravého vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci vyzpovídává. Vše ovšem zaobaluje do metafor skutečného milostného vztahu.

zdroj: www.youtube.com

Free Fallin´ (1989)

Kdo by neznal tuto skladbu z Pettyho debutového sólového alba Full Moon Fever? Na písni spolupracoval s baskytaristou Jeffem Lynem a toto duo ji napsalo a nahrálo ve studiu za pouhé dva dny. Písnička se dostala na pozici 77 v žebříčku 500 nejlepších světových písní magazínu The Rolling Stones. Nesmrtelnost ji zajistil i „cover“ od Toma Cruise ve snímku Jerry Maguire režiséra Camerona Crowea.

zdroj: www.youtube.com

Zemřel Tom Petty, legenda světového rocku. Rodina rozhodla, aby jej odpojili od přístrojů

I Won´t Back Down (1989)

“Vím, co je správné. žiji jen jednou,“ zpívá Petty v písni, na které znovu spolupracoval s Jeffem Lynem. Zajímavé je, že tato píseň se znovu začala hojně hrát v amerických rádiích po teroristických útocích z 11. září. Pro mnohé představovala jeden ze symbolů nezlomeného národa.

zdroj: www.youtube.com

Learning to Fly (1991)

Learning to Fly je zdánlivě jednoduchá píseň o čtyřech akordech. Procítěný text ale dožene mnohé určitě až k slzám. Tato Pettyho skladba se udržela na vrcholcích žebříčků celých šest týdnů.

zdroj: www.youtube.com

You Don´t Know How it Feels (1994)

Tom Petty se projevuje jako plně autonomní skladatel na albu Wildflowers. Největší hit z této desky se vyznačuje skvělým beatem a sólem na harmoniku. „Pojďme si ubalit dalšího jointa,“ zpívá hudebník.

zdroj: www.youtube.com

Square One (2004)

Režisér Cameron Crowe nezůstal s Pettyho hudbou jen u Jerryho Maguirea. Píseň Square One z alba Highway Companion si Crowe vybral jako ústřední píseň svého úspěšného filmu Elizabethtown. Píseň byla nominována na Grammy.

zdroj: www.youtube.com
Autor: Jaroslav Totušek