130 let

Trailer k Filmu Gorbačov. Ráj | foto: Artcam Films

Recenze

Debaty s jedním podivínem. Dokument o Gorbačovovi podává silné svědectví

Kultura
  •   13:00
Jihlavský festival uvedl premiéru jedinečného portrétu Michaila Gorbačova. Generální opravář renonců Brežněva, Andropova, Černěnka a ostatních vysloužilců: tak se v době „perestrojky“ říkalo muži v čele Sovětského svazu, který dokázal otočit kormidlem a nasměrovat celý socialistický blok k větší či menší svobodě.

Gorbačovův portrét jako starého muže nyní přináší dokumentarista Vitalij Manskij, který s Michailem Gorbačovem vede dialogy v několika různých prostředích a také o několika různých tématech.

Z dokumentu Svět podle Gorbačova
Michail Gorbačov

„Chtěl jsem za chladným mramorem či bronzem ukázat člověka, který zcela sám dospěl k odhodlání změnit svět k lepšímu. Právě to bylo důvodem, proč jsme se ujali nesnadného úkolu přemluvit téměř devadesátiletého, unaveného muže, aby nás vpustil do svého světa – světa osamění, frustrace, ale i radosti ze svobody,“ uvádí režisér ke svému snímku Gorbačov. Ráj. Sám Michail Sergejevič ovšem navrhuje alternativní titul: Debaty s jedním podivínem.

Smutek za lišáckým úsměvem

GORBAČOV. RÁJ

Režie: Vitalij Manskij

Uvádí MFDF Ji.hlava. Od 2. do 7. 11. také na portále DAFilms.cz, v kinech od 4. 11.

Každý státník, které v éře své moci a slávy měnil svět, by měl na odpočinku vydat svědectví o svém zpětném pohledu na tehdejší situaci, o svém stárnutí, o svém lidství. Je to nadmíru užitečné pro chápání minulosti, ale také každé aktuální doby a jejích aktérů – a Gorbačovův případ to jen potvrzuje. S velkým portrétem mladistvě vyhlížejícího, energicky působícího sovětského vůdce, který visí v jeho sídle, už má protagonista na pohled společnou jen proslulou skvrnu na hlavě. Ale samozřejmě také vzpomínky, o něž se však s filmařem dělí jen velmi úsporně. Neopustila jej totiž ani povaha stratéga, jenž se nenechá jen tak nalákat k přílišné otevřenosti.

Nešetří naopak lišáckými úsměvy a svérázným humorem, kterým prokazuje nadhled, ale také vytěsňuje hořkost, jež by se jinak mohla celou debatou rozlít. Někdejší mocný muž totiž sice žije v relativním komfortu, ale v domě jen laskavě propůjčeném a jeho nadace musí své sídlo zčásti pronajímat, aby ekonomicky přežila. Noviny už o jeho texty moc nestojí a zdraví přestává sloužit. V puštěné televizi je nepřetržitě k vidění Vladimir Putin. Svoboda, o niž Gorbačov usiloval, možná není Rusku vůbec vlastní, jak se o tom s ním snaží diskutovat dokumentarista. Ale nejvíc starého muže trápí osamělost, protože mu už dávno zemřela manželka Raisa...

Není to dokument, který by přinesl nějaké senzační odhalení zákulisí někdejších střetů a dohod. Je to však silné svědectví o člověku, který tvořil dějiny, a teď je jejich řadovým účastníkem. Proto je setkání s ním tak významné.

REŽISÉR VITALIJ MANSKIJ

Narodil se v roce 1963 ve Lvově.Vystudoval VGIK v Moskvě. Jeautorem více než třiceti filmů, z nichž první natočil v roce 1989. Obdržel více než 100 ocenění na festivalech včetně dvou cen na MFF v Karlových Varech. Jeho snímky byly uvedeny mj. také na přehlídkách v Cannes, Locarnu, San Sebastianu, Rotterdamu, Berlíně či Torontu. Je členem americké Akademie filmového umění a věd, ruské filmové akademie NIKA či Ukrajinské filmové akademie. Od roku 2014 žije v Lotyšsku.

Autor: Marcel Kabát