130 let
Jiří Fajt.

Jiří Fajt. | foto: Lidové noviny

Fajt se domluvil s Balvínem, Národní galerii povede od července

Kultura
  •   13:41
PRAHA - Historik umění Jiří Fajt bude řídit Národní galerii v Praze namísto od 1. ledna až od 1. července 2014, dohodl se na tom s ministrem kultury Jiřím Balvínem. Do té doby zůstane řízením Národní galerie pověřený ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas, řekla mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková.

"Po vzájemné dohodě se termín nástupu posune na 1. červenec 2014," uvedla mluvčí s tím, že podle ministerstva je situace v Národní galerii stabilizovaná. Přesné důvody odkladu Fajtova nástupu do čela Národní galerie ministerstvo zveřejní v tiskové zprávě, podle mluvčí je ale jedním z nich i fakt, že Fajt se domníval, že bude do čela jedné z největších tuzemských sbírkových institucí nastupovat za politicky stabilizované situace.

ČTĚTE TAKÉ:

Do čela Národní galerie ho jmenovala Balvínova předchůdkyně Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) v době, kdy její vláda byla již v demisi. Podle jejího záměru se měl funkce ujmout od září, v létě se ale Fajt s Balvínem dohodli na nástupu od 1. ledna. Spekulovalo se v té době o tom, že stejně jako odvolal nového ředitele Národního divadla Jana Buriana, plánuje Balvín odvolat také Fajta. Po aféře v divadle ale tak neučinil.

Nekomunikativní ministr

Fajt si později stěžoval, že ministr s ním v době, kdy by se měl připravovat na převzetí galerie, vůbec nekomunikuje. Balvín jej ani neinformoval o tom, že zřídil nový poradní sbor pro otázky Národní galerie. Ministerstvo kultury k tomu říkalo, že tým je nezávislým poradním orgánem ministra a měl by se zabývat situací Národní galerie bez ohledu na to, kdo zrovna je nebo bude v jejím čele. V kruzích obeznámených s děním kolem Národní galerie se stále spekuluje o tom, že poradní sbor měl přimět ministra, aby Fajta z čela Národní galerie odvolal.

Po dnešní schůzce ministerstvo s Fajtem stále počítá, Národní Ggalerie ale nebude mít řádného ředitele více než rok. Podle kritiků z řad odborníků i politiků tak nemůže být situace v Národní galerii stabilizovaná, provizorium se neblaze odráží i třeba na možnosti instituce získávat sponzorské peníze, přitom dotace od státu se stále snižuje.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás