130 let
Luboš Andršt a Lukáš Martinek

Luboš Andršt a Lukáš Martinek | foto: Blues Alive

Luboš Andršt slaví sedmdesátiny, mezi gratulanty bude i Michal Pavlíček a Michal Prokop

Kultura
  •   10:00
Ve středu 26. října oslaví sedmdesáté narozeniny česká kytarová legenda Luboš Andršt. Na koncertě v pražském Lucerna Music Baru vystoupí se třemi svými paralelně působícími kapelami.

Jako zvláštní hosty přizval například svého kytarového kolegu Michala Pavlíčka nebo dlouholetého příležitostného souputníka, perkusistu Imrana Musu Zangiho. Koncertem bude provázet zpěvák Michal Prokop, s jehož Framusem Five Luboš Andršt také hraje. Právě tato kapela byla v roce 1970 oslavencovým prvním profesionálním angažmá a o rok později s ní natočil legendární album Město ER, které patří do zlatého fondu české rockové hudby.

Koncert v Lucerna Music Baru předvede široký muzikantský záběr oslavence. Zahraje s Luboš Andršt Group, jež je laděna do jazzu a fusion. Dále s Luboš Andršt Blues Bandem, který kytarista založil v roce 1981, tehdy s Peterem Lipou na postu zpěváka. U mikrofonu kapely se za ta léta vystřídala řada vokalistů, Blues Band byl mimo jiné vůbec první štací v Česku žijící Američanky Tonyi Graves, jejímž je Andršt de facto objevitelem.

A do třetice se Luboš Andršt představí jako instrumentální leader rockové kapely Energit. Tu založil roku 1973 mj. se členy rozpadlého Flamenga Ivanem Khuntem a Ernem Šedivým. Kapela se v odlišné sestavě dala znovu dohromady před pár lety a vloni vydala úspěšné album Time’s Arrow.

Autor: obz