130 let
J. R. R. Tolkien

J. R. R. Tolkien | foto: MAFRA

Příští rok vyjdou dosud nevydané Tolkienovy eseje o Středozemi

Kultura
  •   14:30
LONDÝN - V Británii příští rok vyjde sbírka dosud nevydaných esejí o Středozemi anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena, autora světoznámých románů Hobit a navazující trilogie Pán Prstenů. Kniha podle nakladatelství Harper Collins umožní čtenářům lépe poznat, jak spisovatel tvořil svůj bohatý fiktivní svět, informoval list The Guardian.

Nová kolekce, kterou autorizovala spisovatelova pozůstalost, vyjde v Británii v červnu 2021 pod názvem The Nature of Middle-earth, který odkazuje jak na povahu fiktivního světa, tak k jejím přírodním zákonitostem a historickým reáliím.

Na příští rok chystané eseje se týkají témat jako je nesmrtelnost elfů či geografie království Gondor. Čtenáři se z textů dozví například i to, kterým obyvatelům Středozemě mohou růst vousy. Zda si plnovous mohli nechat narůst elfové, hobiti či trpaslice je už dlouho předmětem debat i sporů mezi fanoušky fiktivního světa.

Společnost Harper Collins přislíbila, že svazek čtenáře „přenese zpátky do světa Silmarilionu, Nedokončených příběhů a Pána prstenů“. Nakladatelství v posledním desetiletí vydalo i další předtím nezveřejněnou práci Tolkiena včetně knih Húrinovy děti, Beren a Lúthien a Pád Gondolinu, které vyšly také v českém překladu.

Tolkienova první kniha ze Středozemě - Hobit - vyšla v Británii v roce 1937. Celosvětové bestsellery z trilogie Pán prstenů vyšly Británii na začátku 50. let. Podle Chrise Smithe, zástupce ředitele Harper Collins, však autor o Středozemi psal až téměř do své smrti v roce 1973. V Československu se oficiální překlad Společenstva prstenu, prvního dílu trilogie o prstenu, „který vládne všem“, na pultech knihkupectví objevil až v roce 1990.

Autor: ČTK