4. února 2019 5:43 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Česka prvorepubliková klasika. Hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem

Hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem | foto: Tiskárna

Název receptu je sice dlouhý, ale v kuchyni ho zvládne skoro každý. O recept na hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem z Pravé české kuchařky (1923) se podělil šéfkuchař David Kalina.

Hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem

  • 1 kg hovězích líček
  • 50 g špeku
  • 70 g cibule 
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky 
  • citron
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 řebíčky 
  • sušený zázvor 
  • sůl 
  • pepř
  • cukr

Očištěná hovězí líčka opečeme na másle se špekem nakrájeným na kostičky, vyjmeme a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a cibuli, přidáme koření a sůl, podlijeme hovězím vývarem a dusíme společně s trochou cukru a šťávou z poloviny citronu. Ze zbylého másla a hladké mouky si připravíme tmavší jíšku a zahustíme jí omáčku ze které jsme před tím vyjmuli do měkka dušená líčka. 

Omáčku ještě na závěr dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Omáčka by měla mít příjemnou sladkokyselou chuť. Jako přílohu můžeme zvolit krupicové noky, různé druhy pyré anebo vařené či pečené brambory.

Lidovky.cz

Advantage Consulting, s.r.o.
METROLOG

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 25 000 - 35 000 Kč