Středa 7. června 2023, svátek má Iveta, Slavoj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Přepálený olej, tuny hranolků a oblíbený katův šleh. Připomeňte si jídla 90. let, která byste raději zapomněli


Katův šleh | foto: Profimedia

Premium Doporučujeme
Devadesátá léta nebyla jen ve znamení sudů s mrtvolami v Orlické přehradě a účesů „na Jágra“. Proslula také mizernou gastronomií, která byla dílem ovlivněna kuchyní z dob socialismu a také touhou jíst, jako na Západě. Na talířích se začaly objevovat hromady hranolků a bramborových kroket smažených v přepáleném oleji fritovacích hrnců či zeleninové oblohy postavené na nakrouhaném zelí.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Strávníci marně vybírali ve „vtipně“ pojatých jídelních lístcích, názvům pokrmů nikdo nerozuměl. Ti bohatší ochutnávali první stejky, jako se jedly v Americe, chudší zas kapsy plněné vším možným. A do devadesátek se také nenápadně vkradla hvězda předchozí dekády, katův šleh. 

Obrana let devadesátých. Redukovat výjimečnou dobu na pár blbců s pistolemi je intelektuální zločin

Právě tento pokrm se stal synonymem pro mizernou socialistickou a porevoluční kuchyni, maskoval (a maskuje) se pod rozličnými názvy a i jeho složení se může velmi lišit. Teď se kolem něj rodí další podivnost; katův šleh zažívá come back. Co je vlastně tohle jídlo zač a kde se vzalo?

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se