Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Přepálený olej, tuny hranolků a oblíbený katův šleh. Připomeňte si jídla 90. let, která byste raději zapomněli


Katův šleh | foto: Profimedia

Premium Doporučujeme
Devadesátá léta nebyla jen ve znamení sudů s mrtvolami v Orlické přehradě a účesů „na Jágra“. Proslula také mizernou gastronomií, která byla dílem ovlivněna kuchyní z dob socialismu a také touhou jíst, jako na Západě. Na talířích se začaly objevovat hromady hranolků a bramborových kroket smažených v přepáleném oleji fritovacích hrnců či zeleninové oblohy postavené na nakrouhaném zelí.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Strávníci marně vybírali ve „vtipně“ pojatých jídelních lístcích, názvům pokrmů nikdo nerozuměl. Ti bohatší ochutnávali první stejky, jako se jedly v Americe, chudší zas kapsy plněné vším možným. A do devadesátek se také nenápadně vkradla hvězda předchozí dekády, katův šleh. 

Obrana let devadesátých. Redukovat výjimečnou dobu na pár blbců s pistolemi je intelektuální zločin

Právě tento pokrm se stal synonymem pro mizernou socialistickou a porevoluční kuchyni, maskoval (a maskuje) se pod rozličnými názvy a i jeho složení se může velmi lišit. Teď se kolem něj rodí další podivnost; katův šleh zažívá come back. Co je vlastně tohle jídlo zač a kde se vzalo?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se