Na gril patří pořádný kus masa a nemusí to být hned svíčková. Jaké maso se hodí na gril a proč?

Premium

Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

  5:00
Maso z grilu je na první pohled jedním z nejsnazších receptů vůbec. Stačí pár surovin, trocha koření a rozpálený rošt a za chvíli už si pochutnáváte na šťavnatém steaku. Pokud ale toužíte po barbecue jako ze žurnálu, bude to chtít přece jen trochu víc: předně kvalitní suroviny a taky dostatek času.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Výběrem těch správných, pokud možno co nejkvalitnějších surovin by samozřejmě mělo začínat každé vaření, ale pro grilování toto pravidlo platí dvojnásob. Zatímco vařením ve vodě, případně pomalým dušením se dají skvěle upravit i méně prémiové druhy masa (když nic jiného, alespoň změknou), na gril se zdaleka nehodí vše a chyby se ve výsledku pokaždé projeví.

Tuk – chuť

Co možná nejlepším druhem masa přitom nemáme na mysli jen hovězí svíčkovou a jí podobné exkluzivní kousky. I ty je samozřejmě možné grilu svěřit, nejlepší steaky ale dává svalovina, která je alespoň částečně prorostlá tukem, takzvaně mramorovaná. „Tuk nese chuť,“ shrnuje šéfkuchař pražské restaurace U Matěje Jan Punčochář.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.