Pátek 2. června 2023, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Na gril patří pořádný kus masa a nemusí to být hned svíčková. Jaké maso se hodí na gril a proč?


Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Maso z grilu je na první pohled jedním z nejsnazších receptů vůbec. Stačí pár surovin, trocha koření a rozpálený rošt a za chvíli už si pochutnáváte na šťavnatém steaku. Pokud ale toužíte po barbecue jako ze žurnálu, bude to chtít přece jen trochu víc: předně kvalitní suroviny a taky dostatek času.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Výběrem těch správných, pokud možno co nejkvalitnějších surovin by samozřejmě mělo začínat každé vaření, ale pro grilování toto pravidlo platí dvojnásob. Zatímco vařením ve vodě, případně pomalým dušením se dají skvěle upravit i méně prémiové druhy masa (když nic jiného, alespoň změknou), na gril se zdaleka nehodí vše a chyby se ve výsledku pokaždé projeví.

Tuk – chuť

Co možná nejlepším druhem masa přitom nemáme na mysli jen hovězí svíčkovou a jí podobné exkluzivní kousky. I ty je samozřejmě možné grilu svěřit, nejlepší steaky ale dává svalovina, která je alespoň částečně prorostlá tukem, takzvaně mramorovaná. „Tuk nese chuť,“ shrnuje šéfkuchař pražské restaurace U Matěje Jan Punčochář.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se