Tuňák na šafránovém rissotu s omáčkou z pečených paprik
Risotto
- 200 gr rýže arborio
- 1 cibulka
- polévková lžíce olivového oleje
- 150 ml bílého suchého vína
- sůl
- pepř
- šafrán
- 70 g másla
- 60 g strouhaného pecorina plus pár hoblinek na servírování
- 1000 ml kuřecího vývaru
- 700 g tuňáka
Krém z pečených paprik
- 4 kusy čevených paprik
- 1 dcl olivového oleje
- 1 citron/limetka
- nasekaný koriandr
- sůl
- pepř
Postup: Papriky rozkrojíme, vyčistíme o jader, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 17 stupňů na cca 20 minut. Po vyjmutí papriky oloupeme, dáme do mixŕe, přidáme olivový olej, štávu z limetky či citrónu, koriandr, sůl, pepř a rozmixujeme. Vznikne papriková omáčka, kterou si naředíme olejem do potřebné konzistence.
Na rozehřátý olej přidáme nasekanou cibulku. Až zesklovatí přidáme rýži a prorestujeme. Po chvilce přidáme víno a čekáme, až nám zredukuje. Postupně přiléváme vývar, osolíme, opepříme. Vždy necháme vývar odvařit a pak zase dolejeme nový. Neustále mícháme. Po cca 20ti minutách máme rýži na Al dente, sundáme z plotny a zamícháme máslo.
Při redukování risotta si rozpálíme olivový olej, válečky z tuňáka osolíme, opepříme opečeme ze všech stran. Po opečení pánev na cca 2 minuty přiklopíme pokličkou. Tuňák má být uvnitř vlažný a ještě skoro syrový. Ne studený.
Servírujeme risotto, na něj tuňáka (rozkrojíme na dva díly, aby byla vidět propečenost), okolo pokapeme paprikovou omáčkou.
Krevety v kokosovém mléku s mangem a chilli
- 16-20 kusů očištěných krevet bez hlavičky a bez střívek
- 1/2 nakrájeného manga na kostičky
- 1 chilli paprička
- 200 ml kokosového oleje
- olivový olej / kokosový olej - 3 polévkové lžíce
- sůl, pepř dle chuti
- 1 limetka
- čerstvý koriandr
Postup: Na rozpáleném oleji orestujeme očištěné krevety , restujeme dokud nezrůžový. Poté přidáme nakrájené mango a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme zhruba 4-5 minut. Přidáme najemno nakrájenou chilli papričku, šťávu z jedné limetky, osolíme a opepříme dle chuti a řádně promícháme. Necháke minutu provařit a můžeme servírovat, Při servírování posypeme čerstvým koriandrem a podáváme s rozpečenou bagetkou.