Pondělí 24. června 2024, svátek má Jan
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Tuňák na šafránu a krevety v kokosovém mléce. Letní vaření podle šéfkuchaře Hynka Vávry

Krevety v kokosovém mléku s mangem a chilli foto: Hliněná bašta

Recept
V létě je lepší jíst jednoduché a lehce stravitelné pokrmy. Dobře vám udělají mořské ryby či saláty. Co nejraději vaří šéfkuchař Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta. Zkuste podle jeho receptu tuňáka či krevety v kokosovém mléce.
  5:00

Tuňák na šafránovém rissotu s omáčkou z pečených paprik

Risotto

  • 200 gr rýže arborio
  • 1 cibulka
  • polévková lžíce olivového oleje
  • 150 ml bílého suchého vína
  • sůl
  • pepř
  • šafrán
  • 70 g másla
  • 60 g strouhaného pecorina plus pár hoblinek na servírování
  • 1000 ml kuřecího vývaru
  • 700 g tuňáka

Krém z pečených paprik

  • 4 kusy čevených paprik
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1 citron/limetka
  • nasekaný koriandr
  • sůl
  • pepř

Postup: Papriky rozkrojíme, vyčistíme o jader, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 17 stupňů na cca 20 minut. Po vyjmutí papriky oloupeme, dáme do mixŕe, přidáme olivový olej, štávu z limetky či citrónu, koriandr, sůl, pepř a rozmixujeme. Vznikne papriková omáčka, kterou si naředíme olejem do potřebné konzistence.

Na rozehřátý olej přidáme nasekanou cibulku. Až zesklovatí přidáme rýži a prorestujeme. Po chvilce přidáme víno a čekáme, až nám zredukuje. Postupně přiléváme vývar, osolíme, opepříme. Vždy necháme vývar odvařit a pak zase dolejeme nový. Neustále mícháme. Po cca 20ti minutách máme rýži na Al dente, sundáme z plotny a zamícháme máslo.

Při redukování risotta si rozpálíme olivový olej, válečky z tuňáka osolíme, opepříme opečeme ze všech stran. Po opečení pánev na cca 2 minuty přiklopíme pokličkou. Tuňák má být uvnitř vlažný a ještě skoro syrový. Ne studený.

Servírujeme risotto, na něj tuňáka (rozkrojíme na dva díly, aby byla vidět propečenost), okolo pokapeme paprikovou omáčkou.

Tuňák na šafránovém rissotu s omáčkou z pečených paprik

Krevety v kokosovém mléku s mangem a chilli

  • 16-20 kusů očištěných krevet bez hlavičky a bez střívek
  • 1/2 nakrájeného manga na kostičky
  • 1 chilli paprička
  • 200 ml kokosového oleje
  • olivový olej / kokosový olej - 3 polévkové lžíce
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 limetka
  • čerstvý koriandr

Postup: Na rozpáleném oleji orestujeme očištěné krevety , restujeme dokud nezrůžový. Poté přidáme nakrájené mango a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme zhruba 4-5 minut. Přidáme najemno nakrájenou chilli papričku, šťávu z jedné limetky, osolíme a opepříme dle chuti a řádně promícháme. Necháke minutu provařit a můžeme servírovat, Při servírování posypeme čerstvým koriandrem a podáváme s rozpečenou bagetkou.

Autor:

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...