Pstruh s citronovou omáčkou
Omáčka:
- 2 ks šalotky
- 2 cm zázvoru
- 2 dcl suchého bílého vína
- 3 dcl vývaru (drůbežího)
- 20 g másla
- 0,5 dcl smetany
- šťáva z citronu
- šťáva z pomeranče
- sůl
- bílý pepř
Šalotku nakrájíme na drobno, zázvor nastrouháme na jemném struhadle, zalijeme bílým vínem, drůbežím vývarem a pozvolna redukujeme na třetinu svého objemu a přecedíme, poté přidáme citronovou a pomerančovou šťávu, podle chuti dosolíme, na závěr zjemníme smetanou a studeným máslem.
Příloha:
- 150 g květáku
- 50 g cukrových hráškových lusků
- 150 g karotky
- 100 g ředkvičky
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g fenyklu
- 30 g másla
- sůl
- cukr
Očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky a krátce spaříme v osolené a oslazené horké vodě, necháme okapat, osolíme, a lehce orestujeme na másle.
Pstruh:
- 800 g (8 ks) filetů pstruha
- máslo
- sůl
- bílý pepř
- 2 snítky čerstvého tymiánu
Filet pstruha očistíme, zbavíme pinzetou kostí, osolíme, opepříme a opečeme na másle se snítkou čerstvého tymiánu.