Představa, že každý den v bistru začíná tak, že se čerstvé plátky okořeněného masa napíchnou na jehlu, je zcela mylná. Do Česka se dováží zmražené polotovary, které pak prodejci pouze opečou a servírují.
"Německo zásobuje celou Evropu, my vozíme maso ze Stuttgartu" řekl serveru Lidovky.cz prodejce kebabu poblíž pražského Andělu. Kilogram polotovaru ho prý vyjde přibližně na sedm euro. Navíc není jasné, jak dlouho leží na skladu.
Vyhnout se polotovaru je téměř nemožné, dovážejí ho i vyhlášená bistra. Třeba Istanbul kebab v Opletalově ulici. "Veškeré maso nám vozí z Německa," vyjádřil se stroze prodejce kebabu.
PSALI JSME: |
Bistra nejčastěji zásobuje česká firma Kebab.cz. "Z hlavy přesně nevím číslo, ale dovážíme masové polotovary tak do 300 až 400 provozoven. Naše polotovary pocházejí z Česka, Polska nebo Německa," říká majitel firmy.
Sám je Turek a přiznává, že zdejší příprava kebabu není zrovna ukázková. "Popravdě tradiční příprava v Turecku je jiná, ale nyní už začínají používat polotovary i tam. Většinou si ale maso v bistrech připravují sami," dodává.
Döner kebabSlovo döner pochází z tureckého dönnmek, nebo-li otáčet. Označení poukazuje na to, že se maso hodiny griluje na otáčivém rožni a odřezávají se tenké plátky křehkého a dohněda propečeného masa. V Turecku se tento pokrm původně připravoval z jehněčího masa a podával se výhradně na talíři. Podle legendy turecký gastarbeiter (zahraniční dělník) Mahmut Aygun vyrobil první döner v roce 1971, kdy prodal nakrájené maso v pitě s jogurtovým dresinkem ve stánku s rychlým občerstvením City-Imbiss poblíž hlavního západoberlínského nádraží Zoologischer Garten. Od té doby kebab dobývá svět, a to dokonce i v tak vzdálených zemích jako je Vietnam. Tam se prodává jako "typické německé studentské jídlo", opakovaně připomíná německý tisk. |