Kokosové kuličky
Suroviny
- 90 g kokosového másla
- 180 g žervé nebo krémového sýru (např. Goldessa, Philadelphia)
- 4 lžíce smetany
- cca 40 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
- 30 g strouhaného kokosu
- 30 ks mandlí (nejlépe blanšírovaných)
Postup. Kokosové máslo (pozor, neplést s kokosovým olejem, to je něco jiného) jemně rozehřejte. Nesmí být vyloženě horké. Lze ho rozpustit na nízkou teplotu na plotýnce, v troubě, ve vodní lázni či na nízký výkon v mikrovlnce.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |
Rozehřáté (ale ne horké) kokosové máslo smíchejte s žervé a podle potřeby nařeďte smetanou (přidávejte postupně). Hmota by měla být příjemně měkká (po vychlazení hodně ztuhne), ale tvarovatelná v prstech.
Směs podle chuti oslaďte. Pokud používáte hrubší sypké sladidlo, doporučuji ho rozemlít najemno nebo předem rozpustit v trošce smetany.
Z hmoty odebírejte postupně malé kousky, zabalte do nich vždy 1 mandli, vytvořte kuličky a obalte ve strouhaném kokosu.
Kuličky uložte do lednice, kde po vychlazení ztuhnou. Uchovávejte je zakryté a spotřebujte cca do 1 týdne.
Před podáváním je nechte pár minut „vydýchat“ v pokojové teplotě, ať mírně povolí.
TIPY
- Místo žervé lze použít třeba Goldessu, Philadelphii nebo dokonce i tvaroh (u něj ale počítejte s jemně nakyslou chutí, která není pro Raffaello úplně typická).
- Kokosové máslo koupíte ve většině prodejen se zdravou výživou a také přes internet. Pokud se vám ho nepodaří sehnat, můžete ho připravit doma. Je potřeba strouhaný kokos (a podle potřeby případně i trošku kokosového oleje) rozmixovat do hladké tekuté pasty. Počítejte, že to nějakou dobu zabere, a je potřeba občas i mixér nechat odpočinout, abyste nezavařili motor. Osobně k těmto účelům používám elektrický mlýnek na kávu.
- Kromě mandlí můžete do kuliček zabalit i jiné ořechy. Třeba kešu, lískové nebo makadamy.
- Pro originální Raffaello je typická křupavá vrchní vrstvička sušenky. Tu doma vytvoříte jen stěží. Ale pokud si chcete trošku hrát, můžete strouhaný kokos smíchat s bílkem, směs na 120 °C usušit v troubě dokřupava, jemně rozdrobit a obalit v ní kuličky. Budou na povrchu více křupavé než jen v samotném kokosu. Počítejte ale s tím, že při delším uložení v lednici křupavá vrstva natáhne vlhkost a ztratí původní křehkost. Takže se tato varianta hodí spíš pro rychlé servírování.