Středa 20. ledna 2021svátek má Ilona 0 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kristovo ovoce. Maracuja se hodí do salátů i dezertů

Maracuja neboli mučenka jedlá | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Maracuja neboli mučenka jedlá | foto: Shutterstock

Maracuja se nejčastěji přidává do džusů, aby zvýraznila chuť, můžete z ní ale udělat i skvělou marmeládu a velmi chutná je syrová. Někomu ale mohou vadit semínka uvnitř plodu. Exotická chuť maracuji vynikne také v ovocných salátech nebo zmrzlinových pohárech.

Plody ovoce připomínají chutí broskve nebo meruňky. Zlatá maracuja má plody větší - dorůstají do velikosti grapefruitu, jsou tedy o něco robustnější než bobule tmavě fialové odrůdy. Ty jsou velké zhruba jako golfový míček.

Seriál o exotickém ovoci


Vyhledávaná je maracuja především kvůli výrazné chuti, která skvěle doplňuje dezerty a zmrzlinové poháry. Hodí se také do ovocných salátů, koktejlů, marmelád i jogurtů. Obsahuje velké množství vitaminů (A, B, C), ale i vápník, sacharidy, železo, vlákninu a riboflavin, který zlepšuje funkce srdce a dalších orgánů. Semínka, která plody maracuji obsahují, při konzumaci nevadí. Po rozkrojení se ovoce většinou vyjídá lžičkou.

Ovoce se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Hojně se vyskytuje na Novém Zélandu nebo v Indii. V Austrálii narazíte častěji na žlutou variantu. Původně maracuja rostla v jižních oblastech Brazílie.

Květ maracuji údajně připomíná trnovou korunu

V Česku se maracuje říká mučenka jedlá, složité květy rostliny totiž připomínají trnovou korunu a misionáři přisuzovali květům symboliku ukřižování Krista. Blizny, které má maracuja tři, měly představovat hřeby v rukou a nohou Ježíše, deset okvětních lístků mělo představovat deset apoštolů. Liány pak byly spojovány s bičováním. Anglický název rostliny zní passion food (pašijové ovoce nebo ovoce umučení Krista).

Mučenkový krém s mátovou čokoládou

Maracuja

Nejdříve dáme nabobtnat želatinu do studené vody. Smícháme mučenkový nektar a šťávu z jednoho citronu. Želatinu vylisujeme a prohříváme dokud se zcela nerozpustí, poté ji rozmícháme v ovocné směsi a necháme zchladit. V jiné misce ušleháme smetanu a pomalu ji vmícháme do tuhnoucího ovocného nektaru. Krém naplníme do dezertních formiček a dáme vychladit a ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí formičky pomoříme do horké vody a krém vyklopíme na talířky. Navrchu ozdobíme meduňkou a mátovou čokoládou.

Jaro jsme zpackali, řídila to parta ambiciózních analytiků, bilancuje Balík

Zástupce přednosty anesteziologické kliniky VFN Martin Balík hovoří s novináři... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česko jarní vlnu epidemie koronaviru nezvládlo, lockdown byl zbytečně tvrdý a jeho následky pocítí lidé teprve v...

Drsná svědectví z českých „callcentráků“: trestání baseballkou, celý den bez WC

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ponižování, výsměch i fyzické tresty. To vše zažili lidé v některých call centrech. Jedni vzpomínají na minimální čas...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Moderní televizory jsou naplněné aplikacemi a funkcemi, mohou být i zajímavým... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Nechce se vám dnes vařit? Hotové polévky SALVEST Prestó jsou ideální alternativou
Nechce se vám dnes vařit? Hotové polévky SALVEST Prestó jsou ideální alternativou

S kolegyněmi v redakci jsme měly možnost vyzkoušet polévky Prestó, které jsou opravdu rychlé na přípravu a usnadní vám přemýšlení nad tím, co...