Smažená rýže s kuřecím masem
- 400 g kuřecích prsou
- 4 vejce
- 4 - 5 stroužků česneku
- 5 - 8 lžic rostlinného oleje
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 - 4 chilli papričky
- 2 červené cibule
- 40 g curry pasty (zelené nebo červené)
- 800 g uvařené jasmínové rýže (cca 400 g v suchém stavu)
- 250 g zelených krátkých fazolek
- 100 g hráškových lusků
- 1 červená paprika
- šťáva ze 2 limetek
- 250 g cherry rajčátek
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 svazek koriandru
- 1 citron na ozdobu
- 1 lžička cukru
Postup: Rýži uvařte v rýžovaru, nebo podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nakrájejte na plátky, červenou papriku na kostičky, mladé lusky hrášku a cherry rajčátka překrojte na polovinu. Jarní cibulku nakrájejte na šikmá kolečka.
Ve woku rozpalte olej, orestujte maso a až se zatáhne, přidejte rozšlehaná vejce, které důkladně rozmíchejte a opečte. Přidejte nasekaný česnek a chilli papričku, curry pastu, cibuli, cukr a promíchejte. Přidejte rýži a nechte ji opéct. Pokud se bude rýže přichytávat, přilijte trochu oleje, dochuťte sójovou omáčkou, rybí omáčkou a šťávou z limetky.
Nakonec přidejte fazolky, lusky, červenou papriku a cherry rajčátka s jarní cibulkou. Jemně promíchejte a už dlouze neopékejte. Servírujte ozdobené koriandrem a nakrájeným citrónem.
Tip: Tento pokrm je lepší připravovat po 2 porcích, aby rýže byla pořádně orestovaná a suroviny křupavé. Množství v receptu tak můžete udělat na 3x, abyste zajistili kvalitu restované rýže i zeleniny. Ve velkém množství wok nelze připravit, neboť by konzistencí spíše připomínala „rizoto“, nikoliv restovanou rýži.