Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Krok za krokem: jak na smaženou rýži Khao Pad Kai?

Jídlo

  5:02
Thajská smažená rýže má několik různých podob. Vegetariánská verze se jmenuje Khao Pad a může být pestřejší například o sezonní zeleninu. Server Lidovky.cz ve spolupráci s kulinářskou školou Chefparade připravil fotografický seriál. Dobrou chuť.

Smažená rýže s kuřecím masem foto: Chefparade

Nakonec přidejte fazolky, lusky, červenou papriku a cherry rajčátka s jarní...
Ve woku rozpalte olej, orestujte maso a až se zatáhne, přidejte rozšlehaná...

Smažená rýže s kuřecím masem

  • 400 g kuřecích prsou
  • 4 vejce
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 5 - 8 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 - 4 chilli papričky
  • 2 červené cibule
  • 40 g curry pasty (zelené nebo červené)
  • 800 g uvařené jasmínové rýže (cca 400 g v suchém stavu)
  • 250 g zelených krátkých fazolek
  • 100 g hráškových lusků
  • 1 červená paprika
  • šťáva ze 2 limetek
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 svazek koriandru
  • 1 citron na ozdobu
  • 1 lžička cukru
Co budete potřebovat?

Postup: Rýži uvařte v rýžovaru, nebo podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nakrájejte na plátky, červenou papriku na kostičky, mladé lusky hrášku a cherry rajčátka překrojte na polovinu. Jarní cibulku nakrájejte na šikmá kolečka.

Ve woku rozpalte olej, orestujte maso a až se zatáhne, přidejte rozšlehaná vejce, které důkladně rozmíchejte a opečte. Přidejte nasekaný česnek a chilli papričku, curry pastu, cibuli, cukr a promíchejte. Přidejte rýži a nechte ji opéct. Pokud se bude rýže přichytávat, přilijte trochu oleje, dochuťte sójovou omáčkou, rybí omáčkou a šťávou z limetky.

Nakonec přidejte fazolky, lusky, červenou papriku a cherry rajčátka s jarní cibulkou. Jemně promíchejte a už dlouze neopékejte. Servírujte ozdobené koriandrem a nakrájeným citrónem.

Tip: Tento pokrm je lepší připravovat po 2 porcích, aby rýže byla pořádně orestovaná a suroviny křupavé. Množství v receptu tak můžete udělat na 3x, abyste zajistili kvalitu restované rýže i zeleniny. Ve velkém množství wok nelze připravit, neboť by konzistencí spíše připomínala „rizoto“, nikoliv restovanou rýži.

Autor: