Krůtí burger s foie gras
suroviny na 4 porce
- 4 x 100 g hovězí burger
- 400 g krůtího masa
- 200 g vařené červené řepy
- 100 g másla
- 100 g smažené cibulky na ozdobu
- 50 g brusinek
- 1 pol. lžíce hladké mouky
- 3 pol. lžíce cukru
- 4 pol. lžíce majonézy
- ½ lžičky skořice
- 2 pomeranče
- 1 limetka
- 2 bobkové listy
- 4 lístky dubového salátu
- 4 plátky sýru gouda
- 4 plátky paštiky z husích jater
- 4 burgerové bulky
- 8 malých bramborových placiček
- 1 malá cibule
- sůl a pepř na dochucení
Postup: Krůtí prsa osolíme a opepříme, vložíme do malého pekáčku, zalijeme šťávou z pomerančů a limetky, přidáme 50 g másla, bobkový list a dáme péct do trouby na 120°C. Za občasného podlévání pečeme přibližně tři hodiny.
Jakmile jsou krůtí prsa upečena, ještě teplá je natrháme na kousky a ponecháme v pekáčku se šťávou z citrusů a pořádně promícháme, aby nám krůtí maso natáhlo veškerý citrusový výpek a zůstalo šťavnaté. Pekáček s masem přikryjeme alobalem a dáme stranou.
Vařenou červenou řepu nastrouháme najemno. Cibulku nakrájíme na tenké plátky a na rozpáleném másle orestujeme v kastrolku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Do hotové jíšky dáme nastrouhanou červenou řepu, krátce povaříme s brusinkami, přidáme cukr, skořici, sůl a pepř dle chuti.
V malé misce si rozmícháme majonézu s brusinkami a hotové vložíme do lednice. Na rozpálený gril anebo pánev dáme hovězí burger a okořeníme. Z každé strany grilujeme cca. 4 minuty na medium, přidáme plátky sýru a necháme roztéct. Hotové burgery dáme stranou. Na stejný gril vložíme opéct rozpůlené bulky.
Opečené bulky pomažeme brusinkovou majonézou. Na spodní část bulky dáme list dubového salátu, maso se sýrem, zelí z červené řepy a ohřáté trhané krůtí maso, smaženou cibulku a přiklopíme vrchní částí bulky.
Nakonec opečené bramborové placičky proložíme plátkem husí paštiky z foie gras, která je skvělým doplňkem k „Thenksgivink turky s foje grás“ burgeru.