Čtvrtek 28. října 2021, Den vzniku samostatného československého státu
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Krůtí burger s foie gras a bramborovými placičkami na díkůvzdání

Krůtí burger s foie gras foto: Bejzment

Na poslední listopadový čtvrtek připadá Den díkůvzdání. Přestože původním pokrmem pro tento americký svátek byli humři, labutě a tuleni, většina amerických rodin si v současnosti na různé způsoby připravuje krůtu. Šéfkuchař Zdeněk Střížek z restaurace Bejzment spojil suroviny z typicky amerického slavnostního menu s tradiční českou úpravou podzimních surovin do burgeru, který pojmenoval v duchu pokrmů jeho restaurace.
  15:15

Krůtí burger s foie gras

suroviny na 4 porce

  • 4 x 100 g hovězí burger
  • 400 g krůtího masa
  • 200 g vařené červené řepy
  • 100 g másla
  • 100 g smažené cibulky na ozdobu
  • 50 g brusinek
  • 1 pol. lžíce hladké mouky
  • 3 pol. lžíce cukru
  • 4 pol. lžíce majonézy
  • ½ lžičky skořice
  • 2 pomeranče
  • 1 limetka
  • 2 bobkové listy
  • 4 lístky dubového salátu
  • 4 plátky sýru gouda
  • 4 plátky paštiky z husích jater
  • 4 burgerové bulky
  • 8 malých bramborových placiček
  • 1 malá cibule
  • sůl a pepř na dochucení

Postup: Krůtí prsa osolíme a opepříme, vložíme do malého pekáčku, zalijeme šťávou z pomerančů a limetky, přidáme 50 g másla, bobkový list a dáme péct do trouby na 120°C. Za občasného podlévání pečeme přibližně tři hodiny.

Jakmile jsou krůtí prsa upečena, ještě teplá je natrháme na kousky a ponecháme v pekáčku se šťávou z citrusů a pořádně promícháme, aby nám krůtí maso natáhlo veškerý citrusový výpek a zůstalo šťavnaté. Pekáček s masem přikryjeme alobalem a dáme stranou.

Vařenou červenou řepu nastrouháme najemno. Cibulku nakrájíme na tenké plátky a na rozpáleném másle orestujeme v kastrolku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Do hotové jíšky dáme nastrouhanou červenou řepu, krátce povaříme s brusinkami, přidáme cukr, skořici, sůl a pepř dle chuti.

V malé misce si rozmícháme majonézu s brusinkami a hotové vložíme do lednice. Na rozpálený gril anebo pánev dáme hovězí burger a okořeníme. Z každé strany grilujeme cca. 4 minuty na medium, přidáme plátky sýru a necháme roztéct. Hotové burgery dáme stranou. Na stejný gril vložíme opéct rozpůlené bulky.

Opečené bulky pomažeme brusinkovou majonézou. Na spodní část bulky dáme list dubového salátu, maso se sýrem, zelí z červené řepy a ohřáté trhané krůtí maso, smaženou cibulku a přiklopíme vrchní částí bulky.

Nakonec opečené bramborové placičky proložíme plátkem husí paštiky z foie gras, která je skvělým doplňkem k „Thenksgivink turky s foje grás“ burgeru.

Autor:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...