130 let
Krůtí burger s foie gras

Krůtí burger s foie gras | foto: Bejzment

Krůtí burger s foie gras a bramborovými placičkami na díkůvzdání

Jídlo
  •   15:15
Na poslední listopadový čtvrtek připadá Den díkůvzdání. Přestože původním pokrmem pro tento americký svátek byli humři, labutě a tuleni, většina amerických rodin si v současnosti na různé způsoby připravuje krůtu. Šéfkuchař Zdeněk Střížek z restaurace Bejzment spojil suroviny z typicky amerického slavnostního menu s tradiční českou úpravou podzimních surovin do burgeru, který pojmenoval v duchu pokrmů jeho restaurace.

Krůtí burger s foie gras

suroviny na 4 porce

  • 4 x 100 g hovězí burger
  • 400 g krůtího masa
  • 200 g vařené červené řepy
  • 100 g másla
  • 100 g smažené cibulky na ozdobu
  • 50 g brusinek
  • 1 pol. lžíce hladké mouky
  • 3 pol. lžíce cukru
  • 4 pol. lžíce majonézy
  • ½ lžičky skořice
  • 2 pomeranče
  • 1 limetka
  • 2 bobkové listy
  • 4 lístky dubového salátu
  • 4 plátky sýru gouda
  • 4 plátky paštiky z husích jater
  • 4 burgerové bulky
  • 8 malých bramborových placiček
  • 1 malá cibule
  • sůl a pepř na dochucení

Postup: Krůtí prsa osolíme a opepříme, vložíme do malého pekáčku, zalijeme šťávou z pomerančů a limetky, přidáme 50 g másla, bobkový list a dáme péct do trouby na 120°C. Za občasného podlévání pečeme přibližně tři hodiny.

Jakmile jsou krůtí prsa upečena, ještě teplá je natrháme na kousky a ponecháme v pekáčku se šťávou z citrusů a pořádně promícháme, aby nám krůtí maso natáhlo veškerý citrusový výpek a zůstalo šťavnaté. Pekáček s masem přikryjeme alobalem a dáme stranou.

Vařenou červenou řepu nastrouháme najemno. Cibulku nakrájíme na tenké plátky a na rozpáleném másle orestujeme v kastrolku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Do hotové jíšky dáme nastrouhanou červenou řepu, krátce povaříme s brusinkami, přidáme cukr, skořici, sůl a pepř dle chuti.

V malé misce si rozmícháme majonézu s brusinkami a hotové vložíme do lednice. Na rozpálený gril anebo pánev dáme hovězí burger a okořeníme. Z každé strany grilujeme cca. 4 minuty na medium, přidáme plátky sýru a necháme roztéct. Hotové burgery dáme stranou. Na stejný gril vložíme opéct rozpůlené bulky.

Opečené bulky pomažeme brusinkovou majonézou. Na spodní část bulky dáme list dubového salátu, maso se sýrem, zelí z červené řepy a ohřáté trhané krůtí maso, smaženou cibulku a přiklopíme vrchní částí bulky.

Nakonec opečené bramborové placičky proložíme plátkem husí paštiky z foie gras, která je skvělým doplňkem k „Thenksgivink turky s foje grás“ burgeru.

Autor: Lidovky.cz